LOVILI U MUTNOM, ŠTELOVALI, HTELI DA ZARADE NA KRIZI: Tabaković zatvorila 132 menjačnice, moguć i trajni katanac!
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

UŽAS

LOVILI U MUTNOM, ŠTELOVALI, HTELI DA ZARADE NA KRIZI: Tabaković zatvorila 132 menjačnice, moguć i trajni katanac!

Guverner Jorogovanka Tabaković već neko vreme intenzivno kontrolište rad menjača

Objavljeno:

Zbog različitih nepravilnosti u radu centralna banka zatvorila je za mesec i po dana 132 menjačnice u Srbiji na period od 30 dana. Intenzivna kontrola rada menjačnica biće nastavljena i u narednom periodu, rečeno je u NBS, a moguće je i trajno oduzimanje dozvole za rad.

Guverner Jorogovanka Tabaković već neko vreme intenzivno kontrolište rad menjača. Sve je počelo sredinom marta kada je tražnja za devizama po Srbiji naglo ojačala, a što je mnogim menjačnicama bio signal da bi mogli početi i da love u “mutnom”. Mnogi su praktično počeli da sklanjaju devize sa strane, kako je Blic nedavno pisao, mnogi su zaračunavali i veće marže nego što im je to propisima dozvoljeno.

1 / 5 Foto: Printscreen, TV Pink

Tako je Narodna banka Srbije je propisala da se privremeno, do 30 dana, može oduzeti ovlašćenje menjačima koji ne ispunjavaju uslove odnosno postupaju suprotno odrebama zakona ili propisa NBS, ali je u propisima išla i dalje od toga.

- Od 16. marta 2022. godine, Narodna banka Srbije privremeno je zatvorila 132 menjačnice. Kontrolom su utvrđene različite povrede zakona i propisa. Između ostalog, utvrđeno je da ovlašćeni menjač nema jedinstvenu kursnu listu na svim menjačkim mestima, kao i da nema istaknutu listu provizija. Popisom blagajne utvrđivali smo i da postoji višak odnosno manjak gotovine i efektive, ali i da menjačke poslove obavlja lice koje ne poseduje sertifikat za obavljanje menjačkih poslova - naveli su u NBS.

Dodaju i da je bilo slučajeva da ovlašćeni menjač nema istaknuta važna obaveštenja za građane, te da transakcije obavlja van radnog vremena, da na menjačkom mestu ne poseduju svu propisanu dokumentaciju, da u potvrdama o kupoprodaji efektive nisu uneti propisani podaci.

U postupku kontrole NBS može doneti rešenje o privremenom oduzimanju dozvole za rad u periodu do 30 radnih dana.

Pored toga, ako nakon isteka perioda na koji su privremeno oduzeta ovlašćenja ovlašćenom menjaču – ponovo utvrdi nepravilnosti, Narodna banka Srbije donosi rešenje o trajnom oduzimanju dozvole za rad.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.