TUGA U NIŠU: Deci ulice zatvoreno jedino mesto gde su nalazili ZAKLON!
Foto: Reuter

neka neko reaguje!

TUGA U NIŠU: Deci ulice zatvoreno jedino mesto gde su nalazili ZAKLON!

Zbog besparice u Nišu zatvoreno je jedino dnevno prihvatilište za najmlađe, pišu “Večernje novosti”. Sklonište je za pet godina koristilo oko 250 maloletnika
Objavljeno: 14:03h

U Mačvanskoj 23, gde su se nekada okupljala deca - muk i katanac na vratima. Zatvaranjem ovog prostora, u gradu na Nišavi više ne postoji nijedno mesto gde bi deca ulice mogla da se ugreju, dobiju obrok, ili da se sklone na nekoliko sati od hladnoće.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Nekadašnji korisnik svratišta, jedanaestogodišnji Damir Šaković, koji svakodnevno na niškim ulicama pere stakla automobila, kaže da je sa zatvorenim svratištem izgubio i poslednju nadu da će imati gde da se skloni. - Jako mi je žao što svratište više ne radi, tamo smo mogli da se igramo, imali smo kompjuter, gledali televiziju, učili da pišemo. Sad smo svi po čitav dan napolju, svratimo do neke pekare da isprosimo koji zalogaj, ugrejemo se u nekom ulazu, ali nas i odatle često najure - navodi Šaković. Njegov godinu dan mlađi drug Džamil kaže da je svakog dana na ulici i da uglavnom radi u centru Niša, ali da je i posla sve manje. - Ranije sam znao da mogu do svratišta. Pomagali su nam vaspitači, bilo je toplo, a imali smo šta i da pojedemo. Na ulici je teško, ali nemamo izbora. Srećom, ima i dobrih ljudi, donesu nam iz pekare nešto da jedemo, to je za nas spas - navodi on.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Bivši koordinator Svratišta za decu ulice Boško Aleksić rekao nam je da je ustanova bila finansirana iz Globalnog fonda i Unicefa i da je radila pet godina. - Grad, nažalost, nije mogao da preuzme finansiranje svratišta, jer ova stavka nije našla mesto u gradskom budžetu. Ne mogu da razumem ovu računicu, i kako je moguće da para ima i za daleko manje značajne stvari - kaže Aleksić za "Novosti". Većnica za socijalna pitanja u Nišu Tijana Đorđević Ilić kaže da trenutno u budžetu jednostavno nema dovoljno novca da bi Svratište nastavilo sa radom. - Planiramo da već naredne godine pokrenemo to pitanje u Skupštini grada Niša. Svima nam je jasno da rešenje treba naći, ali je sada već kasno za prekrajanje gradskog budžeta. Nadamo se da će biti pronađen neki novi projekat pomoći, koji bi omogućio ponovno otvaranje svratišta za decu. Već smo razgovarali s nekim nevladinim organizacijama - navodi Tijana Đorđević.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.