Ovu beskućnicu zna ceo Leskovac, spava u hodnicima, jako je bolesna, A NIKO NE REAGUJE!
Foto: Dragan Marinković/Jugmedia

TUGA!

Ovu beskućnicu zna ceo Leskovac, spava u hodnicima, jako je bolesna, A NIKO NE REAGUJE!

Potresna ispovest bivšeg supruga žene koja boluje od anksiozne depresije i koja već mesecima luta Leskovcem, a pre desetak dana se uselila u hodnik jednog od solitera u centru grada i blokirala prolaz stanarima
Objavljeno: 09:39h

Tridesetdevetogodišnji Leskovčanin je sa ovom nesrećnom ženom u braku bio punih deset godina i nije se sa njom razveo zbog njene bolesti, već se trudio da joj pomogne u lečenju, a danas vapi za reakcijom institucija sistema za koje tvrdi da od njene muke okreću glavu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Njegovu bivšu suprugu, sa kojom ima petnaestogodišnju ćerku, poznaju skoro svi Leskovčani kao ženu koja luta ulicama i većina na nju gleda sa podsmehom, često nesvesna da je njoj potrebna stručna pomoć jer još od srednjoškolskih dana boluje od anksiozne depresije.

- Ne bi to bilo toliko strašno da ona nije odbijala da se leči. Često je agresivna, pa napada prolaznike i poznanike koje sretne na ulici, vređa, udara, a juče je napala nasred ulice moju sadašnju suprugu, često i naše zajedničko dete -priča za portal Jugmedia ovaj čovek koji, čini se jedini pokušava da pomogne ovoj nesrećnoj ženi.

foto: Dragan Marinković/Jugmedia

Tvrdi da je u poslednje tri godine, sretavši je kako skita ulicama, na desetine puta odlazio u policiju, na Odeljenje psihijatrije u leskovačkoj Opštoj bolnici, u Centru za socijalni rad, tražio pomoć, ali uvek dobijao isti odgovor koji nije želeo da čuje:

- Mi smo nemoćni da joj pomognemo. Ma, samo u policiji su mi sto puta rekli - Mi protiv nje imamo hiljadu prijava od građana, ali ne možemo da je privedemo jer je psihički obolela. Onda odem kod psihijatra, on mi kaže kako ne mogu da je zadrže na odeljenju bez naloga policije ili Centra za socijalni rad. Odem, u Centar, a oni mi kažu da ne mogu da je nađu… I tako u krug. A našu zajedničku ćerku krijemo, premeštamo iz škole u školu kako ona ne bi saznala gde je, jer kada je vidi postaje agresivna i nesvesno naudi i njoj, i sebi, i ljudima oko nas - kaže nam ovaj čovek.

Na kraju je odlučio da se ispoveda novinarima, dan nakon što je Jugmedia objavila tekst o ovoj nesrećnoj ženi i nemoći sistema da reši njen problem.

foto: Dragan Marinković/Jugmedia

- Najžalosnije je to što, kada je pod terapijom, koju očigledno odbija, ona je divna osoba. Načitana, obrazovana, bistra, divna domaćica. Nismo se slagali oko drugih stvari i sporazumno se razveli. I nakon toga sam je ubeđivao da se leči ali ona nije htela. Njena porodica, otac i majka i brat su je se odrekli i ne žele ni da čuju za nju - tvrdi bivši suprug.

Kada su novinari pitali direktora Centra za socijalni rad Bobana Ilića na koji način se može pomoći ovoj ženi, on nam je kazao da su skitnice sve veći problem celog socijalnog sistema u Srbiji i da, na žalost, na lokalu ne postoje ustanove za prihvat takvih lica.

- Kao država se nalazimo u procesu deinstitucionalizacije takvih lica, a sa druge strane, sistem nije lokalnim samoupravama obezbedio mogućnost i načine da zbrine takva lica i da im pruži adekvatnu pomoć. Zbog toga, imaćemo sve veći broj lutalica na ulicama - upozorio je Ilić.

Podsetimo, tridesetpetogodišnja žena koja mesecima luta ulicama Leskovca uselila se u hodnik solitera iznad „Kraša“ u centru grada i blokirala prolaz stanarima koji žive iznad četrnaestog sprata.

U Centru za socijalni rad kažu da za ovom ženom, koja se bori i sa mentalnim oštećenjima, tragaju mesecima kako bi je smestili na Odeljenje psihijatrije, a stanari ove stambene zgrade tvrde da su nadležne obavestili da im se uselila u hodnike još pre desetak dana.

(Espreso.co.rs / Jugmedia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.