ZBOG SVOG STADA JE PREŠAO STOTINU KILOMETARA: Dejan ima stalni POSAO u GRADU, ali je OSTAO na SELU! (FOTO)
Dejan Romandić, Foto: RINA

ČUVA DEDOVINU

ZBOG SVOG STADA JE PREŠAO STOTINU KILOMETARA: Dejan ima stalni POSAO u GRADU, ali je OSTAO na SELU! (FOTO)

Na 1200 metara nadmorske visine ovaj vredan novovaroški poljoprivrednik gaji oko 40 ovaca, tri krave i par koza

Objavljeno:

Prošlogodišnja suša, i surovi zimski uslovi, po kojima je ceo novovaroški kraj poznat, Dejana Romandića iz sela Draževići kod Nove Varoši, naterali su da se ovih dana spakuje i krenu put Kragujevca, kako bi na brdo Tikva uvezao dovoljnu količinu hrane za svoju stoku do prolećne ispaše, jer se ova zima znatno odužila, a snežni nanosi još uvek se nisu otopili.

Prešao je stotinu kilometara kako bi svojoj stoci obezbedio ono što im je u ovo doba godine preko potrebno.

"Suša je učinila svoje, a zatim i snegovi, tako da sam morao da dokupim još 200 bala kvalitenog sena, i to će mi biti dovoljna zaliha do prolećne ispaše. Lucerku koju sam našao u okolini Kragujevca za svoje stado je dobro, i slatko ga jedu. Prešao skoro petsto kilometara kako bi dobru hranu dopremio do njih, i to je jako bitno kako bi se pripremile za ispašu tokom leta, dnevo jedu i do četiri obroka, i time stvaraju dovoljnu količinu mleka kako bi mogli da zadoje jagnjiće", kaza je za RINU, Dejan Romandić.

Dejan Romandić
Dejan Romandićfoto: RINA

Na 1200 metara nadmorske visine ovaj vredan novovaroški poljoprivrednik gaji oko 40 ovaca, tri krave i par koza, a kako zbog vremenskih uslova proleće kasnije stiže, Dejan kaže da ih moraju hraniti sve do Đurđevdana.

"Leti se čovek navinke iako su visoke temperature, dok je zimi znatno teže obezbediti dovoljno hrane da prezime, jer je put u selima osnovna prepreka jer kada bi imali prohodne puteve dosta bi lakše funkcionisali, jer zimi kada je sneg i preko pola metra mi moramo ga dva puta čistiti u toku dana, a već za druge obaveze dosta je manje vremenena", priča Dejan.

Dejan Romandić
foto: RINA

Za razliku od njegove generacije, iako ima stalno zaposlenje u Novoj Varoši, ostao je na selu da kroz poljoprivredu dopuni svoj kućni budžet i održi svoje imanje i dedovinu.

1 / 6 Foto: RINA

"U gradu možeš da prosepriraš samo ako imaš svoj biznis i svoj stan, u suprotnom sve ostalo je mučenje. Jesam ostao na selu i nekako se osećam svoj na svome, ne moram da polažem račune drugima, jedina je razlika što na selu mora da se radi, a mene to ispunjava", zaključio je Romandić.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.