Skuplje školarine na pet beogradskih fakulteta
Fakultet, Foto: Marina Lopičić

PAŽNJA, BUDUĆI STUDENTI

Skuplje školarine na pet beogradskih fakulteta

Rektor Đokić je istakao i da je na UB sada manje studenata zaraženih virusom korona i da postoji mogućnost da u drugoj polovini tek započetog prolećnog semestra fakulteti koji još drže onlajn nastavu pređu na neposredna predavanja i vežbe

Objavljeno:

U proseku deset odsto više nego do sada platiće brucoši koji upišu FON, Rudarsko-geološki, Tehnološko-metalurški, Ekonomski i Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu.

Studenti koji ove godine nameravaju da upišu Fakultet organizacionih nauka (FON), Rudarsko-geološki, Tehnološko-metalurški, Ekonomski i Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu moraće da izdvoje više novca jer su te ustanove predložile uvećanje cena školarina, rečeno je na jučerašnjoj sednici Senata. Ovu najavu poskupljenja cene studija ublažio je, međutim, prof. dr Vladan Đokić, rektor UB, istakavši da su u pitanju minimalna povećanja školarina koja ne prelaze deset odsto u odnosu na one u aktuelnoj akademskoj godini. Reč je, kaže, o fakultetima koji više godina nisu povećavali troškove studiranja samofinansirajućih akademaca.

1 / 5 Foto: Demir Dervišagić

U tabeli koja je „Politici” dostavljena iz Rektorata vidi se da je FON predložio uvećanje školarine sa 138.000 na 145.500 dinara, a da je prethodno poskupljenje imao 2016/17. godine. Rudarsko-geološki fakultet uvećaće cenu studija sa 57.000 na 66.000 dinara, a prethodno su to učinili kada i FON, ali i uzastopce dve godine pre toga. Cena studija na Tehnološko-metalurškom fakultetu skočiće sa sa 66.000 na 75.000 dinara, a i oni su prethodno poskupljenje imali samo 2016/17. godine. Biološki menja cenu školarine sa 80.000 na 90.000 dinara, dok će na Ekonomskom fakultetu samofinansirajući akademci od oktobra za godinu studija, u zavisnosti od studijskog programa, izdvajati od 97.175 do 127.863 dinara. Ove godine školarine su im iznosile od 92.022 do 121.082 dinara. Tabela koju nam je dostavila uprava UB svedoči da fakulteti poput Arhitektonskog i Geografskog uopšte nisu menjali cenu studija od 2011/12. školske godine. Nije ni Pravoslavni bogoslovski fakultet, koji je čak neznatno, za 600 dinara, i umanjio školarinu 2012/13. godine. Od 2011/12, kada je pravljen uporedni prikaz, školarina je najviše uvećana na softverskom inženjerstvu na Elektrotehničkom fakultetu. Te godine bila je 183.000 dinara, a 2015/16. je skočila na današnju cenu od 243.500 dinara, što je 60.500 razlike. Iste godine uvećali su školarine i na ostalim smerovima i dosad ih nisu menjali, pa iznose 108.000 na godišnjem nivou.

Najavljena su i uvećanja cena master studija na Rudarsko-geološkom, Tehnološko-metalurškom i Biološkom fakultetu. A doktorske studije bi trebalo da poskupe na Tehnološko-metalurškom, Biološkom, Ekonomskom i Geografskom fakultetu.

Rektor Đokić je istakao i da je na UB sada manje studenata zaraženih virusom korona i da postoji mogućnost da u drugoj polovini tek započetog prolećnog semestra fakulteti koji još drže onlajn nastavu pređu na neposredna predavanja i vežbe.

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.