DIVLJE VIKENDICE NA NBG: Školski primer srpskog jada i bede, raj za politikante i novu srpsku elitu! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Dado Đilas

wild wild west

DIVLJE VIKENDICE NA NBG: Školski primer srpskog jada i bede, raj za politikante i novu srpsku elitu! (FOTO) (VIDEO)

Nelegalno naselje koje je niklo na Novom Beogradu predstavlja klasičan primer bahatosti pojedinaca koji javno pokazuju da im nikakav zakon ne može ništa
Objavljeno: 10:04h

Od novobeogradskog Bloka 45 do Ostružničkog mosta u poslednjih dvadesetak godina niklo je pravo malo divlje naselje od sojenica, splavova i vikendica, a prema nezvaničnim podacima, ono se proteže u dužini od osam kilometara.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Među nekretninama koje su ovde nelegalno izgrađene ima svega i svačega, od malih sojenica, preko splavova, pa sve do ogromnih kućetina koje su odvojene velikim zidanim ogradama.

Ove "hacijende" su i mnogo više nego obične vikendice, pa u njima može "opušteno" da živi i po nekoliko porodica. I ne samo vikendovati nego i živeti, pa i izdavati ih kao apartmane. Njihovi vlasnici su imali više novca za ulaganje budući da su uštedeli na nadoknadi za građevinsko zemljište i računima za struju i vodu. Drugim rečima, sve one su podignute – bespravno.

foto: Dado Đilas

Do ovog divljeg naselja, stiže se preko nasipa za odbranu od poplava. Prema saobraćajnim pravilima koji važe ovde, po ovom bedemu smeju samo da se kreću samo pešaci i biciklisti.

Međutim, danas od džipova i kamiona koji su muvaju ovom trasom, pešaci se osećaju kao na magistralnom putu.

Ljudi koji se brinu da zbog količine saobraćaja ovaj nasip ne popusti, stavili su pre nekoliko meseci i rampu kako bi sprečili prolaz onima kojima to nije dozvoljeno. Uzalud.

Nju su besni vozači veoma brzo uklonili i sve je bilo po starom. Iako je ovaj problem prijavljen i nekoliko desetina puta saobraćajnoj policiji, međutim, prijave nisu dale nikakve rezultate.

Nadoknadu za građevinsko zemljište vlasnici nisu ni mogli da plate jer su na vodoprivrednom zemljištu, u takozvanom forlendu, delu kopna koje prima velike vode kad se razliju posle udara na nasipe. Gradnja u toj zoni je nedozvoljena, očito i rizična, ali nadležni je ne sprečavaju.

Najpoznatiji stanari ovog divljeg naselja je porodica predsednika Srbije Tomislav Nikolić.

foto: Dado Đilas

Članovi porodice Nikolić bez dozvola sagradili su dve kuće, površine od po najmanje 120 kvadrata. Pored ovih objekata nalazi se i kućica za policajca (?) u kojoj pripadnik MUP-a Srbije motri na bezbednost u neposrednoj okolini ove divlje gradnje što celoj ovoj priču čini.

Podrazumeva se, naravno, da u čitavom ovom kraju gradnja nije dozvoljena, a vlasnicima bespravno podignutih objekata zbog prirode zemljišta legalizacija neće, niti može biti omogućena.

Pored predsednika Nikolića i njegove porodice, ovde su nelegalne objekte sagradili, prema rečima stanovnika, mnogi biznismeni, među kojima je najpoznatiji bio Željko Ražnatović Arkan, brojni sportisti, ali i tabloidni novinari.

- Zbog ovoga je ceo Novi Beograd u opasnosti. Kamioni koji svaki dan prolaze tim nasipom polako i sigurno urušavaju nasip. Pitanje je da li će izdržati neku navalu vode. Inače, većina vikendica je izgrađena u periodu od 2007. do 2012. godine - kaže jedan od stanovnika koji je ovde proveo čitav svoj život, ali koji ne želi da se ni slika niti da kaže svoje ime.

Prema njegovim rečima, ovdašnji lokalci znaju da imaju posla s "jakim" ljudima, s kojima se nije dobro zamerati se, pa izbegavaju svako pojavljivanje u javnosti, što je lako razumljivo, znajući u kakvoj zemlji živimo.

Ko je za ovo nadležan i zašto se zakon ne sprovodi? Istraživaćemo u narednim danima.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.