SVI GLEDAJU U SPRAVU POSTAVLJENU NA OBILIĆEVOM VENCU! Proverili smo kako radi, izbacuje HRANU i to BESPLATNO! VIDEO
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

mislite na naše krznene prijatelje

SVI GLEDAJU U SPRAVU POSTAVLJENU NA OBILIĆEVOM VENCU! Proverili smo kako radi, izbacuje HRANU i to BESPLATNO! VIDEO

Osim toga, automati se zahvaljuju korisnicima na srpskom i engleskom jeziku i prepričavaju zanimljivosti o opštini Stari Grad.

Objavljeno: 14:14h

Sa dolaskom zime, dolazi i onaj period kada na ulicama češće zatičemo gladne i premrzle kuce i mace, a ukoliko se nekad nađete na Obilićevom vencu u Beogradu, moći ćete vrlo jednostavno da im pomognete i nahranite ih uz pomoć jednostvnog trika za koji nećete dati ni jedan dinar, a oslobodićete se haosa u torbi.

1 / 7 Foto: Opština Stari grad

Naime, dva reciklažna automata koji isporučuju hranu namenjenu psima lutalicama postavljeni su u opštini Stari grad u Parku vojvode Vuka na Obilićevom vencu, saopštila je danas humanitarna organizacija 28. jun, koja je i donator automata.

Ti automati u zamenu za recikliranje plastičnih flaša, limenki ili staklene ambalaže, isporučuju hranu i vodu za pse lutalice, a ekipa Espresa je išla da sazna kako funcionišu jedan od njih i otkrili smo da je procedura vrlo jednostvan.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

Flaše se ubacuju u otvore koji se nalaze na vrhu mašine, a posude za hranu i vodu za pse lutalice su pri dnu automata i kako vi ubacite flašu, bilo plastičnu ili limenku ili staklenu, posudice će automatski krenuti da se pune vodom i granulicama.

Automati su kreirani kako bi podstakli ljude da recikliraju, jer će korišćenjem sredstava od recikliranih flaša korist imati ugrožene ulične životinje, kojima je pogotovo zimi svaka pomoć u preživljavanju dobrodošla", navodi se u saopštenju.

Automati su slične veličine kao standardni bankomati, a strujom se napajaju pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani, pa se energija potrebna za rad obezbeđuje iz obnovljivih izvora.

Oni imaju i ugrađenu tehnologiju koja pruža analitičke podatke vezano za upotrebu, ali i koja prati nivo hrane, vode i ubačenog reciklažnog otpada.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

Takođe, automati se zahvaljuju korisnicima na srpskom i engleskom jeziku i prepričavaju zanimljivosti o opštini Stari Grad.

Gradska opština Stari grad je prva beogradska opština koja je obezbedila dva automata za hranu namenjenu psima, a koji istovremeno služe za reciklažu i odlaganje otpada. Uređaji su donacija Humanitarne organizacije „28. jun“.

„Pametne reciklažne kutije" predstavljaju automate koji isporučuju hranu i vodu za pse u zamenu za limenke, plastične i staklene flaše . Svaki put kada ubacite flašu u otvor na vrhu mašine, posuda na dnu puni se hranom za pse, a u posudu pored im možete sipati vodu. Automati imaju za cilj da obezbede hranu i vodu ljubimcima tokom šetnje, ali i da lutalicama pruže bolji život, dok istovremeno podstiču korisnike da usvoje reciklažu kao zdravu naviku.

„Veoma smo ponosni što je opština Stari grad prva opština u Srbiji koja je primenila ovu inovativnu tehnologiju. Stari grad misli na životnu sredinu, ne samo ozelenjavanjem, već i primenom inovativnih tehnoloških i biotehnoloških rešenja. Naš zajednički cilj je kvalitetniji, bolji i zdraviji život za sve naše građane, a Gradska opština Stari grad nastaviće da sprovodi i podržava projekte čiji je cilj zaštita životne sredine. Automati su trenutno postavljeni u Parku Vojvode Vuka, centralnom mestu okupljanja Starograđana za vreme manifestacije „Starogradska zima“. Po završetku manifestacije automat će biti postavljen na novoj lokaciji“, rekao je predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović i dodao da je u planu nabavka još ovakvih reciklažnih automata.

Podsećamo da je opština Stari grad u proteklom periodu sprovela niz projekata i akcija koje su usmerene na očuvanje životne sredine. Nedavno je ispred opštinske zgrade u Makedonskoj ulici postavljen prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, „LIQUID 3“. Ovo „tečno drvo“ kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, predstavlja potpuno novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida u urbanim područjima.

U okviru projekta „Ozeleni Stari grad“, uz podršku i saradnju sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i „Zelenilom Beograd“, posađeno je 127 sadnica lipe na Dunavskom keju ”. Sugrađanima su takođe, donirane sadnice drveća koje su sami posadili u dvorištima svojih zgrada („Posadi svoj hlad“).

Opština sprovodni i niz edukativnih akcija kako bi se kod građana, a posebno najmlađih, podigla svest o očuvanju životne sredine. U okviru programa „Stari grad misli na reciklažu“, koji se sprovodi sa JKP „Gradska čistoća“, u poslednjih godinu dana starogradska domaćinstva pravilno odlažu otpad za reciklažu, a sa ovim javnim preduzećem su očišćene i brojne „divlje“ deponije smeća na Starom gradu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.