Nataša Stanisavljević: Beograd i ove zime nastavlja da brine o ljudima bez krova nad glavom
Nataša Stanisavljević, Foto: Ana Paunković

pomoć grada

Nataša Stanisavljević: Beograd i ove zime nastavlja da brine o ljudima bez krova nad glavom

Po potrebi, naglasila je, aktiviraće se i objekat na Autokomandi, tako da neće biti povećan broj korisnika na jednom mestu

Objavljeno:

U Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, kao i u dodatnom objektu na Vračaru, ukupno je smešteno 55 korisnika. Od početka hladnog talasa, od oktobra, primljeno je 14 novih korisnika, izjavila je za RTS sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

– Sada nemamo preveliku količinu zahteva korisnika za smeštajem, a trenutno nemamo nijedan zahtev na čekanju. Ove godine zbrinuli smo 89 korisnika, a zahvaljujući centrima za socijalni rad 39 korisnika je napustilo Prihvatilište za odrasla i stara lica i dobilo trajni smeštaj. Oni nisu vraćeni na ulicu, već su dobili novu šansu i novu mogućnost – naglasila je sekretarka Stanisavljević.

Prema njenim rečima, prošle godine je na smeštaju bilo ukupno 196 korisnika, a u vreme kad nije radilo ovo prihvatilište, centri za socijalni rad su zajedno sa privatnim domovima i drugim ustanovama uspeli da zbrinu sve kojima je tada bila potrebna pomoć.

– Ponosni smo što i u vreme pandemije niko nije ostavljen bez krova nad glavom i što je svakome, kome je to bilo potrebno, ukazana pomoć. Zajedno sa centrima za socijalni rad i zdravstvenim ustanovama na vreme smo organizovali da se svakom korisniku koji se prima na smeštaj, uradi besplatno pi-si-ar testiranje. Rezultati su veoma brzi i po dobijanju negativnog testa korisnik se prima u ustanovu. On je dužan da 14 dana provede u izolaciji kako bi se na svaki mogući način smanjio rizik od unošenja virusa korona u ustanovu – naglasila je Nataša Stanisavljević.

Vodimo računa o epidemiološkim merama i kako ne bi dolazilo do prevelikog broja korisnika na jednom mestu, prošle godine obezbeđena su dva dodatna objekta za smeštaj korisnika na Vračaru i Autokomandi, navela je ona i dodala da je otvoren i objekat na Vračaru u kome je sedam korisnika. Po potrebi, naglasila je, aktiviraće se i objekat na Autokomandi, tako da neće biti povećan broj korisnika na jednom mestu.

– Prošle godine smo otvorili tri prihvatna centra. Želim da napomenem da nikoga protiv volje ne možemo smestiti jer su potrebne saglasnost i volja korisnika, odnosno da korisnik želi smeštaj. Zbog epidemioloških mera, u Kumodraškoj nije moguće da ljudi dolaze sa ulice kako bi se ugrejali i dobili obrok. Zato smo im omogućili tri dodatna objekta koji su otvoreni kao dnevni centri, a kojim rukovodi Crveni krst Grada Beograda, na Vračaru, Starom gradu i Paliluli. Tu građani kojima je pomoć potrebna svaki dan mogu da dođu, dobiju obrok, ugreju se, dobiju topao napitak, paket odeće, higijenski paket, kao i informacije u vezi sa vakcinacijom – pojasnila je sekretarka.

Kako je navela, u centru u Solunskoj, koji radi čitave godine, organizovana je vakcinacija gde korisnici mogu da dobiju informaciju ukoliko žele smeštaj.

– Odštampali smo i flajere koje su volonteri Crvenog krsta prošle godine na ulicama delili u delovima grada gde se najčešće skupljaju lica bez krova nad glavom, a ove godine ćemo to ponoviti. Prošle godine smo licima bez krova nad glavom omogućili besplatan obrok u bilo kom od 54 punkta Narodne kuhinje, ali mnogi to nisu znali. Bilo je pitanje ko plaća troškove vađenja ličnih dokumenata i gde mogu da se prijave. Po Zakonu o prebivalištu, lica bez krova nad glavom mogu da se prijavljuju na adrese centara za socijalni gde ulaze u sistem socijalne zaštite i tako stiču pravo i na druge vrste pomoći – rekla je Nataša Stanisavljević.

Naše je da pomažemo, da budemo na terenu, da razgovaramo sa ljudima i pružimo im pomoć i podršku, navela je ona.

– Ako čoveka sklonimo sa ulice i pružimo mu priliku za bolju budućnost, mnogo smo uradili. Ne odustajemo i ove zime ćemo biti sa njima. Nećemo dozvoliti da se neko smrzava u nekom praku, a da pri tom imamo dovoljno mesta da svima pomognemo – kazala je sekretarka.

Kako je istakla, u Beogradu ima 10.000 korisnika Narodne kuhinje i dodala da obroci tokom vanrednog stanja nisu kasnili i da je bila dovoljna količina namirnica.

– Narodne kuhinje funkcionišu bez prestanka na 54 punkta u Beogradu. Renovirano je 60 odsto punktova za proteklih pet godina. Gradski zavod za javno zdravlje svakodnevno obavlja kontrolu ispravnosti namirnica – zaključila je sekretarka Stanisavljević.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.