OSTALI SAMO DUGMIĆI: Ovako danas izgleda kuća Topalovića iz čuvenog filma Maratonci trče počasni krug (FOTO)
Foto: Filip Plavčić / Printscreen

NEKAD I SAD

OSTALI SAMO DUGMIĆI: Ovako danas izgleda kuća Topalovića iz čuvenog filma Maratonci trče počasni krug (FOTO)

Kuća u kojoj žive Topalovići i u kojoj se nalazi njihovo "Dugo konačište" nalazi se na uglu Zadarske i Srebreničke ulice na Kosančićevom vencu u centru Beograda

Objavljeno:

"Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti." Da li se sećate ove izjave tokom čitanja testamenta pokojnog Pantelije?

"Maratonci trče počasni krug" je film koji se gleda po "sto puta", smeje se na iste fore i jednostavno ne može da dosadi.

Priča jednog od najboljih ostavrenja jugoslovenske kinematografije događa se u vremenu između dva rata (1935). Film je snimljen 1982. godine u režiji Slobodana Šijana, a scenario je napisao Dušan Kovačević na osnovu svoje pozorišne predstave koja je nastala desetak godina ranije.

Familiju Topalović sačinjava šest generacija muškaraca od kojih najmlađi ima 25 godina, a najstariji 120.

Kuća u kojoj žive Topalovići i u kojoj se nalazi njihovo "Dugo konačište" nalazi se na uglu Zadarske i Srebreničke ulice na Kosančićevom vencu u centru Beograda.

Kuća Topalovića - nekad i sad
Kuća Topalovića - nekad i sad foto: Filip Plavčić / Printscreen

Ekipa Espresa posetila je zdanje u kojoj je legendarni film sniman, a ono što smo tamo zatekli prilično nas je razočaralo. Kuća je potpuno ruinirana.

Orunula i zapuštena, dvospratnica Topalovića izgleda sasvim drugačije.

Kuća Topalovića - nekad i sad
Kuća Topalovića - nekad i sad foto: Filip Plavčić / Printscreen

Na gornjem spratu kuće pojedini prozori su razbijeni, a unutra se vidi da se zidovi ljušte, malter otpada, a u samom dvorištu poređano je mnoštvo umetničkih slika.

Kuća Topalovića - nekad i sad
Kuća Topalovića - nekad i sad foto: Filip Plavčić / Printscreen

Na kapiji smo zatekli starijeg gospodina koji nije bio raspoložen za razgovor, već je samo kratko prokomentarisao repliku iz filma - "šta će biti s kućom."

Kako su mediji ranije preneli, slike pripadaju Sobodanu Jeriniću, koji u prizemlju kuće živi sa porodicom. On je 2011. godine za Novosti ispričao da ljudi koji ovde borave još od 1945. imaju status zaštićenih stanara i da se na sudu bore za svoja prava, ali da strahuje da će im se krov srušiti na glavu pre nego što se parnica okonča.

Zanimljivosti:

Početna scena filma snimana je u Pančevu, u pitanju je zgrada nekadašnje kafane Kragujevac.

Kuća Bilija Pitona se nalazi na Topčideru, od meteorološke stanice naniže ka Rakovici.

Scena u kojoj Bora Todorović i Seka Sablić "vežbaju" za film, a on je oslovljava sa "kupačice moja", snimana je na jezeru Trešnja koje se nalazi oko 30 kilometara daleko od Beograda, na avalskom putu.

Jedan deo filma je sniman u Pančevu. Scena obračuna Topalovića i Bilija Pitona je snimana u ulici Đure Jakšića, a svega dvadesetak metara odatle se nalazi trg na kojem Bora Todorović objavljuje da ponovo radi bioskop.

"Vidi tata pa to je gospodin Rajković, a šta mu je?" - Ova antologijska scena snimljena je u Košutnjaku.

Kuća Topalovića - nekad i sad
Kuća Topalovića - nekad i sad foto: Filip Plavčić / Printscreen

Koliko godina zaista imaju Topalovići?

Prema originalnom scenariju za predstavu "Maratonci trče počasni krug," starost članova porodice Topalović je sledeća: Pantelija 150 godina, Maksimilijan 126, Aksentije 102, Milutin 79, Laki 44, Mirko 24.

Malo je poznato d aje zapravo čitav film aluzija na Titovu sahranu i sve ono što se dešavalo u tadašnjoj SFRJ i ono što bi moglo da se dogodi.

Prisetimo se nekih od najboljih scena iz "Maratonaca"

Pantelija je "umro pred sam kraj svog života", ali Maratonci žive včno.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Joška Broz

(M. B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.