SAUČESNIK U TROVANJU NAJVEĆEG PROTIVNIKA DINASTIJE OBRENOVIĆ: Ovaj gradonačelnik Beograda je imao veoma uzbudljiv život!
Foto: Wikipedia

treći u nesreći

SAUČESNIK U TROVANJU NAJVEĆEG PROTIVNIKA DINASTIJE OBRENOVIĆ: Ovaj gradonačelnik Beograda je imao veoma uzbudljiv život!

Mladen je kao pristalica Obrenovića smenjen s funkcije, oduzet mu je čin, uhapšen je i osuđen na pet godina zatvora

Objavljeno:

Mladen M. Žujović (1811-1894) je bio treći po redu upravnik grada Beograda od 1840. do kraja 1841. Takođe je imao i mnoge druge funkcije. Bio je i predsednik Beogradske opštine, okružni načelnik Rudničkog okruga, pukovnik, načelnik Glavne vojne uprave i državni savetnik.

Bio je sin Milenka Žujovića, učesnika Prvog srpskog ustanka čiji je brat bio Jovan Žujović, bimbaša. Bimbaša je termin koji je u vojsci osmanlijske Turske označavao komandanta jedne hiljade vojnika.

Vojnu službu je počeo 1830. godine u gardijskoj četi kneza Miloša Obrenovića.

Mladen je kao pristalica Obrenovića smenjen sa funkcije, oduzet mu je čin, uhapšen je i osuđen na pet godina zatvora.
Mladen je kao pristalica Obrenovića smenjen sa funkcije, oduzet mu je čin, uhapšen je i osuđen na pet godina zatvora.foto: wikipedia / public domain

Godine 1842. je bila smena dinastija u Srbiji, umesto kneza Mihaila Obrenovića došao je na vlast knez Aleksandar Karađorđević. Mladen je kao pristalica Obrenovića smenjen sa funkcije, oduzet mu je čin, uhapšen je i osuđen na pet godina zatvora. Presuda je zatim odlukom višeg suda promenjena 1844. u prinudni boravak u roditeljskoj kući u Nemenikućama.

Godine 1842. je bila smena dinastija u Srbiji, umesto kneza Mihaila Obrenovića došao je na vlast knez Aleksandar Karađorđević
Godine 1842. je bila smena dinastija u Srbiji, umesto kneza Mihaila Obrenovića došao je na vlast knez Aleksandar Karađorđevićfoto: wikipedia

U službu je vraćen 1850. godine, imenovan je za pomoćnika okružnog načelnika u Ćurpiji, a zatim krajem iste godine za načelnika Rudničkog okruga. Njegovom inicijativnom i zaslugom podignut je 1853. Gornji Milanovac.

Učestvovao je kao narodni poslanik 1858. na Svetoandrejskoj skupštini kada su Obrenovići ponovo došli na vlast. Osumnjičen je u javnosti da je bio saučesnik u trovanju najvećeg protivnika dinastije Tome Vučića Perišića.

Bonus video:

JAHORINA OKUPANA SUNCEM, A PREPUNA SNEGA! Da li skijaši više uživaju na stazi ili uz harmoniku?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.