BORBA ZA SAVSKI NASIP: Beograđani odavde piju vodu, a svaka nelegalna vikendica ima septičku jamu! (VIDEO)
Savski nasip - nekad i sad., Foto: Printscreen

Nekad oaza prirode

BORBA ZA SAVSKI NASIP: Beograđani odavde piju vodu, a svaka nelegalna vikendica ima septičku jamu! (VIDEO)

Povodom rešavanja problema koji preti mnogim Beograđanima, ne preduzimaju se nikakve mere

Objavljeno:

Neformalna grupa građana, okupljena oko zajedičkog cilja, a to je spas Savskog nasipa od nelegalne gradnje, objavila je video koji je u najmanju ruku uznemirio sve koji su ga pogledali. Naime, reč je o problemu koji lagano kulminira od 2007. godine i koga su svesni svi građani Beograda, ali povodom koga se ne preduzimaju nikakve mere.

Savski nasip je izgrađen da brani od poplava preko 100 hiljada građana koji žive u savskim blokovima: 44, 45, 70, 70a, 72, 61, 62, 63, 64, 65. Ovi blokovi su neposredno pored Savskog nasipa, na do dva kilometra od njega.

Takođe, u ovom predelu su izgrađeni bunari (reni i cevasti) koji crpe podzemnu vodu iz priobalnog, šljunkovito-peskovitog akvifera i snabedavaju Beograd i okolinu kvalitetnom pijaćom vodom.

Video govori o problemu koji preti da ugrozi zdravlje i bezbednost svih Beograđana, a koga su izazvali oni sami i to najčešće povlašćeni pripadnici visokog društvenog sloja, koji su oteli državnu zemlju, 9km obale, beogradsko vodoizvorište!

Reč je o osobama koje mahom ne poseduju nikakve dozvole, rešenja, odobrenja za to što rade, odnosno krše zakon, a na sve to nadležni, koji ne reaguju godinama, spremaju mali urbanistički plan, specijalne namene, kojim bi kriminal legalizovali - tvrde građanske organizacije. Nelegalna gradnja vikendica na Savskom nasipu, kao vodnom zemljištu, dovodi u pitanje zaštitu od poplava i povećava opasnost od plavljenja područja na kome živi preko 100 hiljada ljudi.

Istovremeno, ove kuće koje poseduju septičke jame, u neposrednoj su blizini 16 od 99 beogradskih reni bunara koji prečišćavaju vodu za grad Beograd i okolinu. Na ovaj način ugroženi su zdravlje i životi svih nas!

Bonus video:

(L. Milenković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.