SRBIJA JE NA OVO ČEKALA 82 GODINE: Pogledajte kako izgleda mozaik VAZNESENJE HRISTOVO u HRAMU SVETOG SAVE (VIDEO)
Foto: Youtube/Hram

veličanstveno

SRBIJA JE NA OVO ČEKALA 82 GODINE: Pogledajte kako izgleda mozaik VAZNESENJE HRISTOVO u HRAMU SVETOG SAVE (VIDEO)

Hram je izgrađen na mestu gde su Turci spalili mošti Svetog Save 1594. godine

Objavljeno:

Radovi na izradi mozaika na kupoli Hrama Svetog Save u Beogradu su završeni: projekat uređenja kupole realizovao je ruski umetnički kolektiv pod rukovodstvom akademika Nikolaja Muhina, a sve je bilo u organizaciji kompanije "Gasprom njeft".

Specijalna komisija, u čijem sastavu su predstavnici Ministarstva kulture Ruske Federacije, federalne agencije "Rosotrudničestvo", Ruske i Srpske pravoslavne crkve, kao i Društva za podizanje Hrama, visoko je ocenila kvalitet i umetničko ostvarenje mozaičkog platna.

Uređenje kupole Hrama Svetog Save na Vračaru predstavlja jedan od najvećih projekata mozaičkog dekorisanja krivolinijskog prostora u svetu, ukupna površina platna iznosi 1.248 kvadratnih metara.

Na izradi centralne kompozicije "Vaznesenje Hristovo", koja ukrašava kupolu Hrama, radilo je 70 ruskih i srpskih umetnika.

Hram Svetog Save na Vračaru je jedan od glavnih spomenika arhitekture u Srbiji i jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu. Izgrađen je na mestu spaljivanja moštiju Svetog Save od strane otomanskih vlasti 1594. godine.

Hram je projektovan krajem 19. veka, ali je izgradnja počela tek 1935. godine, kad je temelje osveštao patrijarh Varnava.

Podizanje kupole je završeno 1989. godine, a zvanično je Hram otvoren tek 2004. godine, ali unutrašnje uređenje još traje.

Pogledajte kako izgleda ovaj veličanstveni mozaik:

(Espreso.co.rs/RTS/Hram)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.