DOKAZANO, ČUDOVIŠTA NA ADI POSTOJE! NAJTEŽE JE IMALO 137 KG, jedu pse, mačke, a LJUDIMA MOGU URADITI OVO!
Foto: Printscreen / Youtube / Sasvim prirodno

GRAĐANI UPLAŠENI

DOKAZANO, ČUDOVIŠTA NA ADI POSTOJE! NAJTEŽE JE IMALO 137 KG, jedu pse, mačke, a LJUDIMA MOGU URADITI OVO!

Vest da je u Zagrebu ogroman som povukao u dubinu Save i pojeo buldoga od 14 kilograma šokirala je javnost, a naši stručnjaci tvrde da je to i te kako moguće i u našim vodama!

Objavljeno:

Brkate ribe ogromnih čeljusti, teže od 100 kilograma, nisu retkost na dnu Save i Dunava, pa ne čudi što su Beograđani počeli da se plaše od toga šta ih vreba sa dna prestoničkih reka.

Aleksandar Hegediš, savetnik za upravljanje ribolovnim resursima u Savskom jezeru, kaže da je ono što se dogodilo u Zagrebu veoma moguće, samo što nije česta pojava.

- Nije nepoznato da su somovi čistači i svaštojedi, kojima na jelovniku može da se nađe bilo šta. Jedu sve, od ptica, gusaka, pataka, golubova, pa sve do nekih većih životinja, kao što je u ovom slučaju bio pas. Iako je ovaj primer bizaran, postoji verovatnoća da se to zaista desilo, no ipak nema potrebe za strahom jer neće somovi svakog dana jesti pse i ptice, već ponekad, kada im se baš ukaže dobra prilika da ih ulove - kaže Hegediš.

foto: Printscreen / Youtube / Sasvim prirodno

Prema rečima Hegediša, verovatno je psa napao neki veći som, jer oni mogu da teže i preko 100 kilograma, te ovaj buldog od 14 kilograma za njega i nije bio veliki izazov.

- Najteži ulovljen som kod nas uhvaćen je kod Mosta na Adi pre par godina, a težio je 137 kilograma. Naše reke su bogate životinjskim svetom, ali mislim da Beograđani ne bi trebalo da se plaše da će ove životinje napasti njihove ljubimce ili njih same. Osim što retko dolaze u plićak, somovi u rekama i jezerima su znak da je voda dobra i kvalitetna, jer da nije ne bi mogli toliko da porastu. Ipak, oni definitivno neće napasti čoveka, tako da se mogu slobodno kupati bez ikakve bojazni - tvrdi Hegediš.

MEDUZE I KALIFORNIJSKE KORNJAČE

Somovi nisu jedine životinje koje se mogu naći u dubinama Savskog jezera. Interesantno je da ove vode, pored starosedelaca šarana, štuke, bucova, naseljavaju i vodene meduze, kalifornijske kornjače, ali i 20 do 25 drugih vrsta riba.

BEOGRAĐANINA UJEO SOM NA ADI 2015.

Pre dve godine, u jeku kupaće sezone na Adi Ciganliji, jednog Beograđanina je po svemu sudeći - ujeo som! On se nalazio u delu gde je dubina vode bila oko metar kada je osetio da ga je nešto zgrabilo za nogu. Stručnjaci su tada rekli da ga je “verovatno som uštinuo u svoju odbranu”.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.