OVO JE PRVI JAVNI PROSTOR U BG POSVEĆEN LGBT POPULACIJI! Otvoren je uoči Prajda, a ovo je njegov cilj! (FOTO)
Foto: Espreso.co.rs

iz odbora su ponosni!

OVO JE PRVI JAVNI PROSTOR U BG POSVEĆEN LGBT POPULACIJI! Otvoren je uoči Prajda, a ovo je njegov cilj! (FOTO)

"Pozivamo sve građane da dođu, da se upoznaju sa istorijom borbe i da popričaju sa nekim od nas. Centar je otvoren svakog dana od 10 do 22 časa" - kažu iz odbora!

Objavljeno: 13:37h

Prajd info centar otvoren je danas u 10 časova u Ulici kralja Milana 8, kako bi građani mogli da se informišu o Paradi ponosa i aktivnostima koje sprovode organizacije koje se bave pravima LGBT zajednice.

foto: Espreso.co.rs

- Smatramo da je to veliki istorijski korak za zajednicu koja je nedovoljno vidljiva u Srbiji - izjavili su iz Organizacionog odbora.

foto: Espreso.co.rs

Srbija je još uvek zatvorena država po pitanju LGBT ljudskih prava, a sve zbog nepostojanje inicijative i volje od strane vlade da se situacija promeni - rekli su oni.

Goran Miletić iz organizacionog odbora Prajda pročitao je saopštenje upućeno medijima pre 25 godina:

foto: Espreso.co.rs

- Organizacija je tada protestovala zbog izjave jednog člana SPS-a gde objašnjava da smo "pod direktnim uticajem međunarodnih organizacija, masona i homoseksualaca", a izgleda da se ni danas nije mnogo toga promenilo.

- Tada su izjavili: "Umesto da se SPS zahvali nama koji smo se jedini pobunili posle prošlogodišnjih martovskih događaja zbog uzvikivanja parole "Slobo pe*eru", taj političar daje izjavu koja ugrožava egzistenciju homoseksualnih građana" - rekao je on.

foto: Espreso.co.rs

- Nisam pretpostavljao da ću 25 godina kasnije, posle svega, biti u ovakvom prostoru, prvi javni prostor koji će biti potpuno namenjen LGBT zajednici- izjavio je.

- Ponovo se dešava nešto istorijski, po prvi put imamo otvoren javni prostor koji je namenjen i građanima i LGBT zajednici, imamo nedelju ponosa koja će imati preko 50 događaja i nadam se da ćemo svake godine ići dalje i da će sve ove ružne slike koje vidimo na zidovima predstavljati neku prošlost.

foto: Espreso.co.rs

Dragoslava Barzut iz organizacije "Da se zna" rekla je da su, i pored očiglednih pomaka, diskriminacija i nasilje kojima je LGBT zajednica izložena svakog dana, na izuzetno visokom nivou.

- Prema našoj statistici od 1. avgusta prošle godine do 1. avgusta ove godine evidentirano je 79 slučajeva zločina iz mržnje i govora mržnje a nijedan od tih slučajeva nije dobio sudski epilog.

foto: Espreso.co.rs

Mi imamo još puno da se borimo i da se zalažemo ali evo pozivamo sve građane da dođu, da se upoznaju sa istorijom borbe i da popričaju sa nekim od nas. Centar je otvoren svakog dana od 10 do 22 časa.

Nadamo se da će narednih mesec dana proći u najboljem redu, radujemo se samoj Paradi ponosa, a na zidovima vidite retrospektive kako je to izgledalo od 2001, i nadam se da nećemo više biti u toj situaciji kao tad i 2010, kao ni kad su bile zabranjene parade 2012. i 2013.

foto: Espreso.co.rs
foto: Espreso.co.rs

Ove godine organizacije teče mnogo opuštenijoj atmosferi, mi sarađujemo sa policijom i sa gradskim vlastima i nadam se da će biti održana 17. septembra bez problema - izjavila je.

Pozivamo sve da dođu na otvaranje Nedelje ponosa 11. septembra i ono što jeste poruka za javnost da otvaranjem ovog centra Parada postaje deo Beograda, jedan deo Srbije. Eto tu smo, vidite nas, sa vama smo! - rekla je ona.

Nedelja ponosa obuhvataće ove godine više od 50 događaja, uključujući Međunarodnu konferenciju o zločinima iz mržnje i govoru mržnje, Prajd Forum, izložbe, pozorišne predstave, filmske projekcije, javne diskusije, predavanja i žurke.

Parada ponosa zakazana je za 17. septembar ove godine.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.