PREMEŠTANJE STAROG SAVSKOG MOSTA: Građani glasaju putem aplikacije, a REZULTATA NIGDE NEMA!
Foto: Nebojša Mandić

anketa

PREMEŠTANJE STAROG SAVSKOG MOSTA: Građani glasaju putem aplikacije, a REZULTATA NIGDE NEMA!

Glasovima 1.305 građana, nedavno je odlučeno da novoizgrađeni bulevar na Novom Beogradu ponese ime heroja sa Košara

Objavljeno:

Koliko građani mogu utiču na odluke koje donosi gradska vlast u prestonici?Glasanjem putem aplikacija za mobilne telefone, makar deklarativno, građani bi mogli da utiču na to da Stari savski most ne bude izmešten sa mesta na kome se nalazi od 1942. Mnogi sumnjaju u relevantnost takvih anketa.

Glasovima 1.305 građana, nedavno je odlučeno da novoizgrađeni bulevar na Novom Beogradu ponese ime heroja sa Košara.

Beogradu sa oko dva miliona stanovnika trenutno 11 hiljada korisnika aplikacije Beokom i blizu pet hiljada prijavljenih na aplikaciju Beograđani, odlučuje kako će se zvati neka ulica i kako bi trebalo da izgleda prestonica. U Beokom servisu smatraju da je to ispravan način odlučivanja i tvrde da u anketama kompjuterski softver dozvoljava da glasaju isključivo Beograđani i to samo jednom. Međutim, rezultati tih anketa nisu proverljivi za obične građane.

"Te rezultate vide supervizori u našoj službi", kaže Darko Glavaš iz Beokom servisa.

foto: Stefan Jokić

N1: I trebalo bi da vam verujemo na reč?

"Bezbednosni sertifikati koje poseduje svako od programera su garant, jer njih ne izdaje ni Beograd ni Srbija to su međunarodni sertifikati", odgovara.

Bivši član komisije za Imenovanje ulica i spomenika Zoran Alimpić smatra da je apsurdno da vlast na taj način poziva na demokratsko odlučivanje, a onda rezultate drži u tajnosti. Sumnju izaziva i to što nisu retkost softveri koji sami više puta glasaju sa različitih IP adresa.

"Imali smo slučaj kada se glasalo o tome koje boje će biti autobusi, da je nekoliko dana - pet, šest dana preregistrovan domen taj bg.saobraćaj ili bg.prevoz... Jasno je samo da su dobro obavešteni mogli tu da glasaju", navodi Alimpić.

Svaka anketa mora biti proverljiva osnovno je pravilo tog načina ispitivanja javnog mnjenja - tvrdi Ksenija Petovar, sociološkinja prostornog planiranja.

"To je potpuno svejedno kakvi će biti rezultati ankete, to će sve biti isfingirano. Te priče o anketama preko telefona mobilnih ili ne znam kakvih aplikacija - to su najobičnije manipulacije", kaže.

A koliko god građana bude glasalo i kakav god bio ishod ankete o tome gde bi trebalo da završi Stari savski most - njihov glas, ipak, neće biti onaj koji i odlučuje.

foto: Nebojša Mandić

N1: Ako najviše Beograđana bude glasalo da želi da most ostane tu gde jeste, šta će onda biti?

"To su rezultati koje ću prezentovati kao takve i menadžmentu grada, a na kraju i struka treba da da odluku kako i šta i kako treba da se uradi s tim mostom, iako imamo mišljenje naših sugrađana", navodi Glavaš.

Beokom i Beograđani aplikacije mogu da se instaliraju samo na modernijim mobilnim telefonima. I to je još jedan razlog što ih gradski odbornik Alimpić kritikuje. Na taj način su, kako kaže, dostupne samo mlađoj populaciji, a iz gradskog budžeta za aplikaciju Beograđani izdvojeno je 19,5 miliona dinara, dok je za aplikaciju senior klub, namenjenu penzionerima, koja još nije počela s radom, predviđeno 20 miliona dinara.

(Espreso.co.rs/N1info.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.