SRAMOTA GRADSKE VLASTI! Deo invalida GUBI pravo na besplatan prevoz!
Foto: Petar Lazović

ovo nema nigde

SRAMOTA GRADSKE VLASTI! Deo invalida GUBI pravo na besplatan prevoz!

Takva odluka praktično ne prepoznaje kao invalide nikoga ko nije, zbog svog zdravstvenog stanja, potpuno onesposobljen za bilo kakav rad

Objavljeno:

Stupanjem na snagu novog tarifnog sistema jedan broj obolelih od neizlečivih bolesti i sa statusom invalida u Beogradu izgubio je pravo na besplatan prevoz.

Dosadašnji pravilnik kojim se, između ostalog, uređuje gradski saobraćaj u Beogradu omogućavao je obolelima od bolesti kao što su multipla skleroza, mišićna distrofija, dečja ili cerebralna paraliza da jednostavnim pokazivanjem medicinskog nalaza i ličnih dokumenata dobiju legitimaciju za besplatan prevoz.

Po novom pravilniku pomenute kategorije lica sa invaliditetom mogu besplatne karte dobiti samo uz dokument nadležne ustanove kojim se utvrđuje da imaju potpuni gubitak radne sposobnosti, da dobijaju dodatak za tuđu negu ili trajnu nesposobnost za rad i privređivanje. "Takva odluka praktično ne prepoznaje kao invalide nikoga ko nije, zbog svog zdravstvenog stanja, potpuno onesposobljen za bilo kakav rad", kažu u udruženju obolelih od MS. U Gradskom sekretarijatu za javni prevoz kažu da ovakav sistem "nije restriktivan prema invalidima" već da je licima sa invaliditetom, kojima je to potrebno, omogućeno da imaju kartu za pratioca i potvrđuju da bez besplatnih ili povlašćenih karata ostaju oni koji su radno sposobni, zaposlena ili nezaposlena lica sa invaliditetom.

foto: Nemanja Pančić

Prema procenama i republičkog i gradskog udruženja obolelih od MS u Beogradu živi oko 2.500 obolelih (trećina obolelih u Srbiji) od kojih oko 1200 učlanjeno u udruženja. Broj onih koji su koristili ili koriste karte za besplatan/povlašćeni prevoz u udruženjima nemaju. Taj podatak nema ni Gradski sekretarijat za javni prevoz zbog toga što prilikom izdavanja besplatnih karata na osnovu dijagnoze "nije tražen podatak da li je lice u radnom odnosu". "Sekretarijat za javni prevoz raspolaže podatkom o ukupnom broju izdatih personalizovanih kartica pri čemu treba imati u vidu i činjenicu da su kartice menjane zbog isteka roka važnosti kao i da nije poznato koliko je kartica izdavano na isti JMBG", kažu u sekretarijatu i navode da ne mogu proceniti ni finansijski efekat ovakve promene. U gradskom sekretarijatu za socijalnu politiku takođe nemaju podatke o broju korisnika U udruženjima koja okupljaju lica sa invaliditetom navode da ni oni nemaju procenu, ali da bi pooštravanje uslova dovelo do toga da se broj besplatnih karata sa, potencijalno, više od hiljadu, smanji nekoliko puta. Bez besplatnog prevoza ostaju oboleli, sa manjim ili većim ograničenjima, koji zbog svog zdravstvenog stanja rade od kuće, ili su samozaposleni ili nezaposleni. "Jedan broj obolelih ne koristi nikakve povlastice, niti se prijavljuje u udruženje. Ljudi ne žele da na taj način kažu da su oboleli zbog toga što smatraju da će i poslodavci i najbliže okruženje promeniti stav o njima", kažu u Beogradskom udruženju obelelih od MS.

foto: Petar Lazović

Prema objašnjenju Sekretarijata jedna od najvažnijih promena je omogućavanje pratioca i za druga invalidna lica , osim slepih i slabovidih, koja je dosadašnji pravilnik jedina priznavao. "Zahtev za razmatranjem uvođenja pratioca prosleđen je iz kancelarije Zaštitnika građana kome su se, prema navodima iz dopisa, obraćala udruženja invalida ukazujući na diskriminaciju ostalih grupa invalidnih lica (pravo na pratioca imala su samo slepa lica) kojima pravo na pratioca nije bilo omogućeno", navode u Sekretarijatu. U Sekretarijatu za socijalnu zaštitu navode da organizuju prevoz za oko 400 osoba sa invaliditetom. Oni se prevoze specijalizovanim kombi vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća, a pored ostalog, prevoze se i do zdravstvenih ustanova. U Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da nisu obavešteni o odluci gradskog sekretarijata za javni prevoz o pooštravanju uslova za dobijanje besplatne karte. "Ministarstvo obezbeđuje finansijska sredstva za naknade za izvršeni prevoz slepih lica i lica obolelih od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, plegija, cerebralne i dečije paralize i multiple skleroze, kao i njihovih pratilaca, sa prebivalištem u Republici Srbiji", kažu u Ministarstvu. Te knjižice na osnovu kriterijuma koje je utvrdilo Ministarstvo izdaju i overavaju uduženja obolelih od pomenutih bolesti.

(Espreso.co.rs / b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.