KAKVA BRUKA! Srpskoj legendi pogrešili ime na spomeniku, a potom ga i pogrešnog OSVEŠTALI! (FOTO)
Foto: Beta

komedija!

KAKVA BRUKA! Srpskoj legendi pogrešili ime na spomeniku, a potom ga i pogrešnog OSVEŠTALI! (FOTO)

Legendi srpskog vazduhoplovstva otkrivena je bista, ali se potkrala nedopustiva greška

Objavljeno: 15:48h

U subotu je najvećem srpskom avijatičaru 20. veka Tadiji Tadeušu Sondermajeru otkrivena bista i na nju su položili vence gradonačelnik Siniša Mali, direktor Er Srbije Dane Kondić i direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Mirjana Čizmarov, a predstavnik Srpske pravoslavne crkve ju je osveštao.

foto: Fonet

I sve bi to imalo lep epilog, da oni koji su bili zaduženi za izradu ove biste nisu, kako su mnogi na društvenim mrežama primetili, pogrešili slovo u imenu oca ovog avijatičara.

foto: Fonet

"SZ" umesto "Š".

foto: Fonet

Iako je Tadeuš poljsko ime, koje se u originalu piše Tadeusz, pri transkripciji u ćirilicu - ovo izgleda vrlo nesrećno i pri tom je nedopustivo i kosi se sa osnovnim Vukovim pravilom.

foto: Espreso

Iz Udruženja linijskih pilota su reagovali povodom ove greške na spomeniku:

- U vezi sa natpisom na spomeniku Tadije Sondermajera i ispisom njegovog imena obaveštavamo vas da je predmetni ispis dobio odobrenje Komisije za nazive trgova i ulica pri Skupštini grada kojoj smo se obratili pre podizanja spomenika i o istom je Komisija donela pisanu odluku. Predlog teksta odobrile su sve nadležne institucije, uključujući i Zavod za spomenike. Takođe ni porodica pokojnog Tadije Sondermajera nije imala primedbu. Tadija Sondermajer je bio poljskog porekla po ocu i njegovo ime se na poljskom tako i piše („Taduesz“), a u vreme kada je Sondermajer živeo i radio najnormalnije je bilo da se transkripcija vrši direktno u ćirilicu - naveli su oni.

Inače, ovo nije jedina "greška" u čijoj blizini se našao Siniša Mali. Kada je grad Beograd poklonio Ljubljani bistu Vuka Karadžića, u prisustvu gradonačelnika otkriven je spomenik na kom je prezime ovog filologa pogrešno napisano - Karađić.

Tadija Tadeuš Sondermajer (1892. - 1967.) je bio srpski i jugoslovenski avijatičar, vojni i civilni pilot, istraživač avanturista, prvi školovan vazduhoplovni inženjer, popularizator avijacije, poliglota i društveni aktivista.

Kao 35-godišnji pilot zajedno sa vojnim pilotom poručnikom Leonidom Bajdakom obavio je uspešan etapni let jednomotornim tandem dvosedom avionom Potez 25, od Pariza do Bombaja, i nazad, do Beograda, od 20. aprila do 2. maja 1927. godine, preletevši 14.800 kilometara u 13 etapa, čime su stekli nacionalnu i svetsku slavu.

Kao rezultat ovog leta svrstali su se među prve osobe u istoriji koje su izvele transkontinetalni let spojivši tom prilikom dva dela sveta, Evropu i Aziju.

Tokom ovog istorijskog leta načinio je auto-fotografiju koja spada među prvim selfijima u avijaciji, danas se čuva u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.