BLOKOVI PUNI SOKOLOVA! Ptičji predatori sleću na terase na Novom Beogradu, nemojte ih dirati! (FOTO)
Foto: Fond za zaštitu ptica grabljivica

KAKVA POJAVA!

BLOKOVI PUNI SOKOLOVA! Ptičji predatori sleću na terase na Novom Beogradu, nemojte ih dirati! (FOTO)

Iako je mnogim građanima ovo čudna i neobična pojava, dr Saša Marinković iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica kaže da je trenutno njihova sezona i da nije čudno što se nalaze u urbanim sredinama

Objavljeno: 23:00h

U blokovima na Novom Beogradu su se pojavile fascinantne ptice na koje građani nisu ostali ravnodušni!

U pitanju su sokolovi koji su se ugnezdili na jednoj terasi usred Novog Beograda. Fotografije su okačene na Tviter nakon čega su se javili mnogi korisnici koji su potvrdili da ih sve češće viđaju i na svojim terasama.

foto: Fond za zaštitu ptica grabljivica

Sokolovi spadaju u ptice grabljivice i hrane se drugim pticama. Boju stiču oko godinu dana od izleganja, dok su mladunci tamno smeđe boje.

IMA LI AJKULA U OMILJENIM LETOVALIŠTIMA SRBA? U jednom od najomiljenijih morski pas je ubio ženu! (VIDEO)

foto: Fond za zaštitu ptica grabljivica

Iako je mnogim građanima ovo čudna i neobična pojava, dr Saša Marinković iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica kaže da je trenutno njihova sezona i da nije čudno što se nalaze u urbanim sredinama.

- Ljudima može da smeta buka mladunaca koja se čuje kad su gladni, dok čekaju hranu. Ipak, njih ne treba dirati. Ukoliko se desi da soko padne s terase ili da ga prosto nađete na zemlji, treba pozvati Fond koji će ih odvesti u prihvatni centar gde će im se ukazati pomoć, ističe on.

Dr Saša Marinković takođe kaže kako se Fond bavi obeležavanjem i praćanjem sokolova već 4 godine i ističe da oni spadaju u urbane zaštićene vrste ptica.

Sokolovi ne prave gnezda već se gnezde u rupama na fasadama, u betonskim žardinjerama i ventilacionim cevima. To počinje krajem aprila, a jaja legu sve do juna. Ne treba im bacati ni mrvice hleba, jer će sami doći do hrane, a ukoliko ne budu mogli da se snađu, napustiće sklonište.

Beograđani retko gledaju u nebo i ostaju uskraćeni za uživanje u savršenom letu vrhunskih urbanih predatora sedeći u beogradskim parkovima, čekajući prevoz ili gledajući kroz svoj prozor.

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.