Vrata ne mogu da se zaključaju! Ovo je odgovor iz GSP povodom otmice autobusa!
Foto: Petar Lazović

srbija, brale

Vrata ne mogu da se zaključaju! Ovo je odgovor iz GSP povodom otmice autobusa!

Nakon sinoćnjeg privođenja Nedeljka G. (41) pod sumnjom da je u alkoholisanom stanju ukrao vozilo Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" i njime udario ženu na biciklu, u najvećem gradskom prevozniku tvrde da na ovakve incidente još uvek nemaju prikladan odgovor, jer je sam mehanizam pristupa vozilu vrlo nebezbedan
Objavljeno: 15:53h

Naime, ukradeni autobus stajao je na okretnici kod Omladinskog stadiona kao rezervno vozilo u slučaju kvara drugih autobusa, a kako u njemu nije bilo nikoga od vozača ili putnika, vrlo lako je postao meta lopova.

foto: Zorana Jevtić

- Autobusi ne mogu da se zaključaju, njihova vrata se otvaraju preko elektroventila i rade na principu vazduha, te kada vazduh popusti, ona se vrlo lako mogu otvoriti. Osim toga, čak iako taj mehanizam drži vrata zatvorenim, na svakom vozilu postoji dugme koje ih otvara, te ukoliko znate gde je ono pozicionirano jednostavnim pritiskom na njega možete ući u autobus - poručuje dežurni dispečer GSP-a.

On dodaje da osim relativno lakog ulaska u vozilo, čak i startovanje i upravljenje istim takođe je dostupno maltene svakom.

foto: Filip Plavčić

- Svi naši autobusi imaju univerzalni ključ, što olakšava zloupotrebu, ali su vozila takva da bi čak i ekserom mogla da se startuju, nije potreban ključ - ističe dispečer i napominje da se slučaj krađe praznog autobusa nije dogodio u proteklih nekoliko godina.

Da podsetimo, pomenuti Nedeljko G. je oteo prazan autobus GSP-a, nakon čega se uputio Pančevačkim putem gde je kod poljoprivredne škole "PKB" naleteo vozilom na stariju ženu koja je vozila bicikl. Zatim je istrčao iz vozila i pokušao da pobegne, ali je uhvaćen brzom reakcijom policije, a povređenu je zbrinula ekipa Hitne pomoći.

foto: Petar Lazović

Iako je prema rečima zaposlenih u GSP-u krađa praznih vozila jako retka, upadi u pune autobuse s druge strane čini se da se dešavaju nešto češće.

Tako je pre samo dva meseca vozač autobusa na liniji 85 iz nužde promašio okretnicu, da bi njegovo vozilo nakon toga bilo kidnapovano od strane nepoznatog muškarca. Incident se, srećom, završio bez povređenih.

foto: Nebojša Mandić

Tokom 2014. zabeležena su čak dva ovakva nemila događaja. Jedan u januaru kada je putnik koji je ušao u gradski autobus na liniji 56 u Žarkovu pretio da će bombom razneti vozilo, a potom izvadio sekiru i prisilio vozača da vozi na Banovo brdo, umesto na Zeleni venac.

U februaru iste godine dvojica napadača od kojih je jedan bio naoružan pištoljem prisilili su vozača privatnog autobusa na liniji 101N da vozi do Besnog Foka umesto na Trg republike. Dvojica mladića maltetirali su kontolorku autobusa, ali je napad prošao bez većih povreda.

foto: Nebojša Mandić

Javnost je bila šokirana i godinu dana ranije, kada je takođe naoružani mladić, koji se pritom predstavio kao policajac, nakratko oteo autobus na liniji 25, pošto je vozač odbio da ga vozi van trase ka Begaljici. I ovde je sreća bila na strani putnika i vozača, te nije bilo povređenih.

Stariji Beograđani se sećaju i slučaja iz 2005. godine kada su trojica mladića na Zelenom vencu otela autobus na liniji 72. Oni su ušli u vozilo puno putnika i odvezli se preko Brankovog mosta ka Novom Beogradu. Nešto kasnije su se pribrali i oslobodilai saputnike.

foto: Dragan Kadić

- Vozač nije bio u autobusu. Oni su valjda bili pijani, jedan od njih je seo za volan, bilo je kao u filmu "Bure baruta", kada Sergej Trifunović otima autobus. U autobusu je nastala panika, vriska. Drugar i ja smo reagovali i zaustavili ih - ostala je zapisana izjava jednog od svedoka.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.