KOMUNALNI MILICIONERI BRINU O SIGURNOSTI U SVAKOM DELU GRADA: Beograd postaje bezbedniji
Aleksandar Šapić, Foto: Beograd.rs

PREKO 100 KOMUNALNO-BEZBEDNOSNIH STANICA

KOMUNALNI MILICIONERI BRINU O SIGURNOSTI U SVAKOM DELU GRADA: Beograd postaje bezbedniji

Reč je o realizaciji velikog projekta i započeta je postavka stanica po nekim prigradskim naseljima

Objavljeno:

Beogradski lični asistenti, kako bi se građani osećali bezbednije, vodiće računa o komunalnom, ali i javnom redu raspoređeni širom grada u nove 102 komunalno-bezbednosne stanice. Cilj Grada Beograda jeste da oni budu na usluzi građanima, u blizini škola, vrtića, u parkovima.

Postavljanjem komunalno-bezbednosnih stanica u gradu bezbednosna slika Beograda se ubrzano menja na bolje i bezbednost građana se podiže na viši nivo! Na inicijativu predsednika Privremenog organa Grada Beograda Aleksandra Šapića postavljaju se komunalno-bezbednosne stanice u celom gradu,

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić smatra da će sa patrolama koje će obilaziti krajeve grada, posebno škole, građani moći da se osećaju sigurno, jer će ovaj bezbednosni sistem koji se uvodi biti avangarda i u Evropi.

Pre nekoliko meseci, Šapić je lično obišao komunalno-bezbednosnu stanicu broj 100, koja se nalazi na uglu Jurija Gagarina i Gandijeve ulice. Taj prostor bio je oličenje neuređenog, divljeg dela grada, a zahvaljujući stanici se sada tu nalazi uređena zelena površina sa dečjim igralištem i košarkaškim terenom, u čijem se centru nalazi komunalno-bezbednosna stanica.

„Ono što mi postižemo formiranjem ovakvih komunalno-bezbednosnih stanica jeste podizanje te saradnje sa samim građanima, i podizanje nivoa komunikacije sa njima, u smislu da će moći lično doći u bilo koju od ovih komunalno-bezbednosnih stanica, prijaviti problem koji imaju, i ujedno ostvariti taj kontakt sa komunalnim milicionarom, sa kojim će porazgovarati o problemu, koji će ih posavetovati i saslušati i, naravno, nastaviti dalje na postupanje, odnosno rešavanje problema zbog kog je građanin i došao.”

Aleksandra Stojanović Komunalni milicionar

Predviđeno je postavljanje 101 takve stanice u glavnom gradu. Građani danas imaju priliku da vide da će i druge komunalno-bezbednosne stanice i njihovo okruženje da izgledaju upravo kao na Novom Beogradu, uz pretpostavku da postoji prostor da se postave dečja igrališta i sportski tereni. Te stanice i njihovo okruženje će biti simbol reda, poretka, čistoće i očuvanja prirode.

1 / 5 Foto: Beograd.rs

Grad je formirao radnu grupu koja u dogovoru sa Ministarstvom pravde i Ministarstvom unutrašnjih poslova ima za cilj da se jasno definiše bezbedna zona u koju bi ušle škole, dvorišta, parkovi, igrališta, vrtići, to jest sva ona mesta gde deca najviše provode vreme.

Osim dece, zone bezbednosti treba da pruže osećaj sigurnosti i roditeljima. Osim fizičkog patroliranja, stanice će biti opremljene video nadzorom koji će funkcionisati u zonama škola i vrtića 24 sata dnevno.

Beograđani će komunalnim milicajcima moći da prijave probleme u svom kraju, poput komunalnih problema ili problema u parkingu. Komunalna milicija obavlja poslove propisane Zakonom o komunalnoj miliciji i drugim propisima koje je donela Skupština grada Beograda, na teritoriji svih 17 gradskih opština.

„Sve što što u nekom smislu podrazumeva javni red, to radi komunalna milicija, odnosno popularni BELI. U tom smislu štitimo propise grada, sprovodimo ih, vršimo kontrolu poštovanja svih gradskih propisa i uspostavljamo red. Sve ono što čini život u zajednici kvalitetnim, znači svi oni nedostaci koji ljudima obično smetaju, nastojimo da te nedostatke uklonimo ili obavestimo druge nadležne službe.”

Slobodan Todorović Rukovodilac Operativnog centra

Prema rečima Aleksandra Šapića u svakoj od stanice će se nalaziti neka vrsta komandnog centra, i svaka od tih postavljenih stanica će pokrivati nekoliko škola i vrtića u svom okruženju, jer je cilj da tih 100 stanica pokriju sve škole i vrtiće u Beogradu. Pored obezbeđenja koje škole već imaju, ovom merom se samo dodatno pojačava bezbednost dece u školama i vrtićima, jer podrazumeva 24-časovni nadzor tih objekata i patroliranje oko njih.

Reč je o realizaciji velikog projekta i započeta je postavka stanica po nekim prigradskim naseljima. U ovim stanicama građani će imati uslugu 24 sata, sedam dana u nedelji. Sa patrolama koje će obilaziti ove krajeve, posebno škole, građani će moći da se osećaju sigurno.

Bonus video:

20:30

ALEKSANDAR ŠAPIĆ NA KURIR TELEVIZIJI: Sve što sam najavio ili je urađeno ili je u toku

(Espreso/ gradonačelnik.rs/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.