BEZ SUZA, POVORKE, SKUPIH NADGROBNIH SPOMENIKA! Proveravali smo gde se i kako u Beogradu SAHRANJUJU BESKUĆNICI
Groblje, Foto: Nebojša Mandić, Beta / Dragan Gojić, Printscreen/Youtube/JKP Pogrebne usluge Beograd

groblje za beskućnike

BEZ SUZA, POVORKE, SKUPIH NADGROBNIH SPOMENIKA! Proveravali smo gde se i kako u Beogradu SAHRANJUJU BESKUĆNICI

Pod svakom skromnom humkom na ovom groblju leži priča, život nekog tko je prolazio neprimetno kroz ulice, zaboravljen od sveta

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Na periferiji grada, izvan očiju svakodnevnog prolaznika, skriveno je jedno mesto koje ne poznaje živahne posete, cvetne aranžmane niti tople zagrljaje. To je groblje za beskućnike, skromno i tiho, gde su tišina i usamljenost jedini stalni posetioci.

U pitanju je groblje Zbeg u naselju Borča gde se poslednjih godina obavljaju sahrane ovih lica.

Pod svakom skromnom humkom na ovom groblju leži priča, život nekog ko je prolazio neprimetno ulicama, zaboravljen od sveta. Njihovi životi su možda bili puni borbe, prepreka i nepravdi, ali sada su pronašli mir na ovom skromnom mestu.

Iako nemaju ko da ih sahrani, i za njih važi isti Zakon - Zakon o sahranjivanju i grobljima koji tačno propisuje gde se i na koji način sahranjuju lica čiji srodnici, odnosno lica koja su u obavezi da ih izdražavaju, ne postoje, odbiju ili nisu u mogućnosti da obezbede sahranjivanje, kao i za ona za koja ne postoje identifikacioni podaci (tzv. N.N.) lica.

Ovaj zakon propisuje da troškove sahranjivanja snosi opština na čijoj teritoriji je preminuli imao poslednje prebivalište, a ako se poslednje prebivalište preminule osobe ne može utvrditi, troškove snosi opština na čijoj teritoriji je preminulo sahranjeno lice, odnosno na čijoj teritoriji su pronađeni posmrtni ostaci preminulog.

JКP „Pogrebne usluge“ je zaduženo za organizovanje sahrana ovih lica, a za Espreso otkrivaju kakva je procedura.

Opština koja je obezebedila sahranjivanje preminulog lica ima pravo na nadoknadu troškova od osoba koje se bile dužne da obezbede sahranjivanje, odnosno iz zaostavštine preminulog", kažu za Espreso iz JKP "Pogrebne usluge".

Beskućnik
Beskućnikfoto: EPA / MAST IRHAM

Dodaju da osim na groblju Zbeg, gde se poslednjih godina sahranjuju pomenuta lica, parcele za sahrane bez ispraćaja postoje i na grobljima Lešće, Nova Bežanija, Orlovača.

Na mestu gde počivaju nema skupocenih nadgrobnih spomenika koji bi svetleli pod sunčevim zracima, niti bujnih cvetnih aranžmana koji bi govorili o tuzi i sećanju. Samo skromne humke, označene tek jednostavnim obeležjem, stoje kao podsetnik na živote koji su prošli, a da ih mnogi nikada nisu ni primetili.

Grobna mesta u koja se sahranjuje bez ispraćaja, nemaju nadgrobno obeležje (spomenik), ali su obeležena drvenim krstom ili piramidom na kojima se nalaze osnovni podaci o preminulom licu (za socijalne kategorije to su, ime i prezime, datum srmti i dr., a za NN lica – naptis NN, pol i broj pod kojim se vodi kod suda). Sva pomenuta lica se sahranjuju dostojanstveno, jedina razlika je u tome što se sahrana obavlja van redovnog rasporeda sahrana", objašnjavaju nam.

Svaki grob nosi sa sobom tugu i pustoš, jer iza sebe ostavlja prazninu koju nisu uspeli ispuniti za života. Ovde se ne dolazi s buketima ruža i suzama koje teku u znak sećanja, već s tišinom koja počiva kao večni pratilac svakog beskućnika koji je završio svoj put.

I dok svet nastavlja svojim užurbanim ritmom, ovo skromno groblje čeka, tiho i neprimetno, kao poslednje utočište za one koji su bili izgubljeni u vrtlogu života.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:48

DOSAD NEVIĐENO! OSKRNAVLJENO GROBLJE JEVREJA U BEOGRADU! Ekspert šokirao: Kukasti krst može da bude delo samo NJIH!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.