DANAS SE OBELEŽAVA DAN STUDENATA: Sećanje na demonstracije iz 1936. godine kada je ubijen student Žarko Marinović
Studenti, Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

na mladima svet ostaje

DANAS SE OBELEŽAVA DAN STUDENATA: Sećanje na demonstracije iz 1936. godine kada je ubijen student Žarko Marinović

Dan studenata obeležava se od 4. aprila 1955. godine

Objavljeno:

Dan studenata obeležava se od 4. aprila 1955. godine kao znak sećanja na smrt i hrabrost studenta Žarka Marinovića. Koliko je ovaj dan danas važan za pokretanje studentskih pitanja i kako ga studenti vide?

Student Pravnog fakulteta Žarko Marinović ubijen je na studentskim demonstracijama 4. aprila 1936. godine. U znak sećanja na njegovu smrt, ustanovljen je Dan studenata Beogradskog univerziteta, koji se obeležava od 1955.

Već 69 godina srpski studenti slave ovaj dan kao svoj praznik, koji je postao simbol hrabrosti studenata i Marinovićeve žrtve na protestu protiv jačanja fašizma i loših uslova studiranja.

Marinović je zbog svoje žrtve postao simbol značaja studentskog dela društva i borbe za slobodu. Štrajk studenata, na kome je i Marinović prisustvovao, rezultirao je povlačenjem odluke o zavođenju policije na Univerzitetu, smenom rektora Vladimira Ćorovića i biranjem novog rektora Dragoslava Jovanovića.

Neradan dan na fakultetima

Četvrti april slavi studentsku borbu na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Novom Pazaru i Kragujevcu. Od 2016. godine godine ovaj praznik je za sve studente i zaposlene na univerzitetima neradan.

Amfiteatar
Amfiteatarfoto: Damir Dervišagić

Dan studenata Univerziteta u Nišu se obeležava 22. marta u znak sećanja na 22. mart 1936. godine kada je organizovana prva Omladinska antifašiastička konferencija. Studenti Univerziteta u Nišu ovaj dan obeležavaju od 1972. godine, piše na sajtu ovog univerziteta.

Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležava se na Svetski dan knjige – 23. aprila.

Kao dan studenata slavi se i 17. novembar, u znak sećanja na 1939. godinu kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije. Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i Univerzitet pretvoreni u kasarne.

Niz događaja u studentskoj nedelji

Povodom ovog praznika, Ustanova Studentski centar „Beograd“ godinama unazad organizuje niz događaja koji se posvećuju studentima. Pored posete Aleji velikana na Novom groblju na kojem se polaže venac na grob Žarka Marinovića, tu su brojna sportska takmičenja koja SC „Beograd“ u saradnji sa Udruženjem studenata organizuje u malom fudbalu, basketu, odbojci, stonom tenisu, pikadu, šahu i nadvlačenju konopca.

Ove aktivnosti poznate su kao “studentska nedelja”, a koje prethode “studentskom danu”.

Počele su takmičenjem u košarci 23. marta u Studentskom gradu, a završile se 31. marta takmičenjem u šahu u studentskom domu Karaburma, kao I takmičenjem u stonom tenisu u Studentskom gradu. Studentima su omogućene i neke besplatne aktivnosti povodom ovog dana, kao što su Aprilski susreti, tradicionalna godišnja manifestacija SKC Beograd, koji pružaju platformu mladim umetnicima da pokažu svoj talenat i stvaralaštvo.

Zdravstveni pregledi za studente

Studentska poliklinika takođe je pozvala na obeležavanje ovog dana u Studentskom gradu, gde će studenti moći da provere nivo šećera u krvi, procenat masti u organizmu, plućnu funkciju, da urade test na HIV, da se posavetuju o prevenciji polno prenosivih infekcija, kao i da razgovaraju sa lekarima o zdravim stilovima života.

Student
Studentfoto: Tijana Janković Jevrić

Mnoge studentske zadruge omogućavaju besplatno učlanjenje tokom ovog dana. Studente 4. aprila očekuje i veliki koncert u Studentskom gradu sa početkom u 18 časova.

Upravo je ovaj koncert, kako navodi predsednik Saveza Studenata Beograda, jedna od prvih asocijacija studenata na Dan studenata koji se tradicionalno održava svakog 4. aprila na velikom platou u Studentskom gradu. Međutim, predsednica studentske organizacije DEMOS, Milica Kostin kaže da ovaj dan nikako ne sme biti samo proslava, već sećanje na Žarka Marinovića i omaž kolegijalnosti i solidarnosti. „Dan studenata treba ohrabriti studente na participaciju“, dodaje Kostin.

Bonus video:

00:59

U KURIR SAM DOŠAO KAO STUDENT, A SADA SLAVIMO 20 GODINA POSTOJANJA! Đondović o najvećim promenama: Prepoznatljivi smo po ovome!

(Espreso/N1/Anđela Davić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.