ESPRESO NA "FESTU": Iza ideje "Jorgovana" stoji JEDNA TAJNA, O ČEMU SE RADI?
Fest, Foto: Printscreen/Youtube/Adriafilm

Fest 52

ESPRESO NA "FESTU": Iza ideje "Jorgovana" stoji JEDNA TAJNA, O ČEMU SE RADI?

Ekipa filma "Jorgovani" na pres konferenciji podelila priče o filmu.

Objavljeno: 15:51h

Na novinarskoj konferenciji govorila je ekipa filma "Jorgovani", jednom od najiščekivanijih filmova ovog festa. Premijera filma je zakazana za 27. februar u MTS Dvorani u okviru takmičarskog dela Festa, a ta projekcija je već rasprodata.

Iza ideje o filmu se krije jedan domaći film, ali i skandalozno suđenje. Dvojac Siniša Cvetić i David Jakovljević, široj publici poznati po filmu "Usekovanje", podelio je priču o tome šta ih je inspirisalo na ovaj film.

"Ideja za film je nastala tako što je tad bio popularan slučaj suđenja Džoni Depa i Amber Herd, mi smo pomislili ko bi bio nas glumački par koji bi bio interesantan da se tako sukobi. Odmah smo se setili Slobode i Bosketa.Kako je ovo film Košutnjak filma, koji je odgovoran za film "Ranjeni orao", bili su prva ideja. Originalna ideja je bila da bude suđenje, međutim ispostavilo se da je bolje da bude neko veselje." izjavio je Siniša Cvetić, na šta je David Jakovljević dodao:

"Smislili smo Slobodu Mićalović i Ivana Bosiljčića, ostatak filma se smislio sam."

Film prati noć dodele nagrada za najbolju domaću seriju, i glumce i ostale učesnike ove večeri.

zabava, zvezda, Ivan Bosiljčić, Sloboda Mićalović
foto: Printscreen

Film je komedija, sa elementima društvene satire i metadrame. Međutim, David Jakovljević je dao novi naziv za žanr ovog filma - "ljubičasta" komedija.

"Teško je definisati ovaj film, sinoć smo to i uspeli - "ljubičasta" komedija - to je najbolji opis ovog filma. To je ujedno i baksuzna boja za glumce." Još jedna od inspiracija za film je film Pitera Selersa "Žurka".

"Prošlo je baš dugo da Boske i ja glumimo partnere, i upravo zbog velikog uspeha "Ranjenog orla", bilo je izazovno da ne ponovimo sve ono što ste od nas već videli. Glumački, sve ono što ste videli u "Ranjenom orlu" ovde nećete videti. Sve je surovije, životnije, realnije," rekla je Sloboda Mićalović o svom liku, na šta se Ivan Bosiljčić nadovezao:

"Primetio sam da je na mrežama popularna ona rečenica "Tišina, sad malo ona!".Ova replika iz filma "Maratonci" Dušana Kovačevića nije slučajna - ja sam davne 2008. godine imao tu čast da igram Mirka Topalovića, u režiji Kokana Mladenovića. Za mene je to bila jedna velika šansa, kao što je i ova. Ono što je još zanimljivije je da je ulogu Đenke igrao Gordan Kičić, te to što smo mi kumovi i u ovom filmu znači da nam se to "kumstvo" ponovilo. Ubacivanje replike je jedan omaž na ovu moju ulogu"

Jorgovani
foto: Printscreen/Youtube/Adriafilm

Ono što je zanimljivo u vezi ovog filma je i činjenica da je ovo samostalna produkcija Košutnjak filma, bez koprodukcija.

"Mi smo od početka želeli da napravimo komercijalni film koji će imati ogromnu gledanost. Danas sam jako srećan, jer sama činjenica da imamo jedan ovako dobar film je pokazatelj da je vreme da izađemo iz vremena serija, i da jedna domaća romantična komedija može da uspe u bioskopima," izjavio je producent filma Janković te dodao:"Neće biti serije, dakle ovo je poziv na sve da odu u bioskop i gledaju film."

Pesma Dina Merlina "Jorgovani" je i naslovni motiv filma, a kada su pozvali Dina Merlina da traže saglasnost da koriste pesmu, on je sa zadovoljstvom prihvatio da pokloni prava za film.

Film teži ka tome da bude komercijalno uspešan film, ali to ne znači da nije autorski film. "Nije ovo klasičan žanrovski film, već je na neki način i eksperiment, kako mi možemo da razvučeno ukus publike. Ambicija je bila da privučemo publiku da ide u bisokop da gleda film," na šta je Sloboda dodala: "Ovo je pravi autorski film, i drago mi je da je Fest to prepoznao,zato smo danas ovde."

O tome što igra totalno drugačiju ulogu od one koje je navikla, psuje, drčna je i bezobrazna, a Sloboda je veoma srećna što je dobila priliku da se pokaže u ovakvoj ulozi. "Meni je bilo divno Ja sam sa Davidom sarađivala već na jednoj seriji, tako da mi je bilo zanimljivo to kako me oni vide. Ja sam kod Emira Kusturice u filmu 'Na mlečnom putu' isto pokazala malo drugačiju, temperamentniju ženu, ali ovde sam pokazala još nešto - mrak, koji do sada nisam. Jednostavno nisam imala prilike za to do sada."

Od četvrtak, 29. februara kreće prikazivanje filma u bioskopima.

Bonus video:

00:20

Otvaranje fest

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.