MAJSTOR SPASIO ŽIVOT STANARU IZ BEOGRADA: Došao da mu renovira kupatilo pa otkrio STRUJNI VOD ISPOD KADE (FOTO)
Strujni vod u kupatilu, Foto: Printscreen/RTS

izbegnuta tragedija

MAJSTOR SPASIO ŽIVOT STANARU IZ BEOGRADA: Došao da mu renovira kupatilo pa otkrio STRUJNI VOD ISPOD KADE (FOTO)

Kako se glavni strujni vod jedne zgrade na Zvezdari našao ispod kade

Objavljeno:

Renoviranje stana može da bude opasno po život, a ne samo po živce. I to živote svih komšija. U to su se uverili stanari jedne zgrade na Zvezdari, kada je u komšijskom kupatilu ispod kade otkriven strujni vod.

Glavni strujni vod jedne zgrade na Zvezdari prolazi tik ispod kade. Sreća u nesreći, Aleksandar Vojinović rešio je da renovira kupatilo, i pozvao je majstora koji mu je bukvalno spasao život!

"Prilikom bušenja pločica naišao je na glavni vod struje koji spaja celu zgradu, svih 15 spratova, igrom slučaja se nalazi kod nas u kupatilu. On je presekao kabl isključio celu struju, bukvalno ga je udarila struja i odbacila", kaže Aleksandar Vojinović.

Aleksandar Vojinović
Aleksandar Vojinovićfoto: Printscreen/RTS

Zbog ovog renoviranja stana radnici "Elektrodistribucije" izašli su na teren i isključili struju u celoj zgradi. Stanari Vranjske 23 bili su bez grejanja više od 24 sata, dok radnici "Gradskog stambenog" su intervenisali, izolovali probušeni kabl i otišli.

Stanari moraju da pronađu firmu koja će da izmesti glavni vod

Stanarima su iz "Elektrodistribucije" i "Gradskog stambenog" rekli da sami moraju da pronađu firmu koja će izmestiti glavni vod, jer oni za to nisu nadležni.

Za instalacije u drugim prostorijama znaju kuda prolaze, ali ni majstor ni stanari nisu očekivali da glavni vod prolazi direktno kroz kupatilo, pa zbog toga nisu ni tražili projekat zgrade. Stručnjaci kažu da tuda ne sme da prolazi nijedan strujni kabl.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

"Plan je takav da sačekamo sastanak sa upravnikom zgrade u ponedeljak i da se svi stanari upoznaju sa ovim problemom, jer ovo je problem cele zgrade i veliki rizik što je kabl otvoren i u velikom je riziku da se zapali instalacija", objašnjava Aleksandar Vojinović.

Sve posleratne zgrade imaju projekte

Arhitekta Danijela Rabrenović ističe da je posebno za stare zgrade bila neophodna upotrebna dozvola.

"Niste je mogli dobiti ukoliko nemate sve i ukoliko ne postoji projekat tih instalacija, za nove zgrade koje su u putu ozakonjenja – to je već pitanje šta zapravo postoji", dodaje Rabrenovićeva.

Struja
Strujafoto: Printscreen/RTS

Gotovo sve posleratne zgrade imaju projekat, kažu upućeni.

"Za sve zgrade koje imaju upotrebnu dozvolu bilo da su izgrađene pedesetih godina postoji arhiva gde se nalaze projekti u kojima možemo videti šta ima od instalacija i gde se šta nalazi", navodi Rabrenovićeva.

Stanari dužni da prijave sve radove u stanu

Ljubiša Banovački, profesionalni upravnik, kaže da se susreo sa situacijama kada su u hodnicima postavljali protivpožarne aparate, a elektroinstalacije su bile na zidovima u hodniku iako nisu ucrtane u projektu nego su naknadno izvedene.

Ljubiša Banovački
Ljubiša Banovačkifoto: Printscreen/Youtube/Novo jutro

Iako su stanari po zakonu dužni da prijave sve radove u stanu, to se retko dešava.

"Kada na primer neko od spavaće sobe pregradi i napravi deo kuhinje i sprovede vodovod i kanalizaciju, onda smo imali situaciju da nas zovu stanari i kažu curi po plafonu od spavaće sobe, a obično iznad spavaće sobe nema instalacija. Međutim, na licu mesta vidimo da je izvršena prepravka", objašnjava Banovački.

Promene bi trebalo da donese novi Zakon o stanovanju, koji će jasnije regulisati nadležnost za ovakve vrste problema. Za veća renoviranja, kažu stručnjaci, priprema je najvažnija – pogledati projekat zgrade, konsultovati se sa majstorom i pronaći plan instalacija, jer nekada se nađu baš tamo gde ih niko ne očekuje.

Bonus video:

02:32

Nišlija preživeo strujni udar

(Espreso / RTS / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.