NAŠE MALO NEKOME ZNAČI MNOGO: Proverili smo šta je DECI iz SVRATIŠTA najpotrebnije, ulepšajmo im PRAZNIKE
Foto: Aleksandar Đorđević, printscreen/facebook/Svratište za decu, Beograd

Svratište za decu BEOGRAD

NAŠE MALO NEKOME ZNAČI MNOGO: Proverili smo šta je DECI iz SVRATIŠTA najpotrebnije, ulepšajmo im PRAZNIKE

Šta je neophodno Svratištu u zimskim mesecima, gde i kada možemo da odnesemo stvari koje želimo da doniramo? Odgovore na ova pitanja smo potražili od Svratišta za decu Beograd

Objavljeno:

Svratište za decu je jedino mesto u Beograd na kom sva deca koja žive bez krova nad glavom mogu da ručaju, prenoće i da se okupaju.

Tokom zime broj dece koja borave u svratištu se povećava i zato je važno da u ovom periodu godine imaju sve neophodne stvari, ali i da osete čaroliju praznika.

Šta je neophodno Svratištu u zimskim mesecima, gde i kada možemo da odnesemo stvari koje želimo da doniramo?

Odgovor smo potražili od Svratišta za decu Beograd koje je ovih dana vratilo osmehe na lica brojnih mališana deleći im novogodišnje paketiće.

Pre akcije prikupljanja poklona, na društvenim mrežama su skrenuli pažnju na to da u periodu od 1. decembra do 31. januara primaju samo nove stvari, a za portal Espreso su objasnili zašto je to tako.

- Nama građani, pogotovo oko Nove godine, donose dosta stvari i onda nismo mogli da spakujemo toliko paketića i da primamo polovnu garderobu koja treba da se sortira. Od 1. februara ćemo nastaviti sa primanjem polovne garderobe, naveli su za Espreso iz Svratišta za decu.

U zimskom periodu najpotrebnija je sezonska odeća.

- Imamo dosta slatkiša i slaniša koje koristimo i za užine deci. Ono što je sada potrebno su šalovi, kape, rukavice, veš i čarape, nadove iz Svratišta i dodaju:

- U ovom periodu donacije prihvatamo utorkom, četvrtkom i nedeljom.

Stvari možete donirati na teritoriji opštine Zvezdara u Krfskoj 7a i na teritoriji opštine Novi Beograd Bulevar Arsenija Čarnojevića 145.

Svratišta su mesta gde dolaze deca koja žive i rade na ulicama Beograda. Uzrasta su od 5 do 15 godina i uglavnom su to ona deca koja se bave prosjačenjem po ulicama.

Kako odrastaju u takvim okolnostima, često se susreću sa različitim problemima: glađu, nedostatakom osnovnih potrepština, stresom, diskriminacijom i ostalim stvarima koje utiču na loše odrastanje.

Pored toga što u svratištu mogu da se odmore, ovde deca mogu dobiti zdrav obrok, obaviti ličnu higijenu, mogu se edukovati i učestvovati u različitim edukativnim i kreativnim aktivnostima i to uz pomoć stručnog tima.

Jedna od glavnih odlika Svratišta jeste pružanje podrške deci prilikom upisa u školu, čime se znatno umanjuje, a vremenom i prestaje sa uličnim aktivnostima.

Svratište
Svratištefoto: Aleksandar Đorđević

Za dobra dela uvek je pravo vreme, a tokom praznika ona donose posebnu radost- i onome koji je darovan, ali i onome koji daruje.

Ne zaboravite da naše malo nekom znači mnogo!

Bonus video:

04:17

SVI KOLAČI NAPRAVLJENI U KULINARSKOJ EMISIJI MALIŠANIMA U SVRATIŠTE! Evo kako su dečica reagovala na slatke poklone

(Espreso / Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.