ČUVAJMO SAVU I DUNAV! Ove dve reke su i više nego značajne za grad Beograd - EVO I KAKO
Foto: Espreso

VAŽNO

ČUVAJMO SAVU I DUNAV! Ove dve reke su i više nego značajne za grad Beograd - EVO I KAKO

Dunava kroz Srbiju protiče sa svojih 588 km

Objavljeno:

Beograd leži na dve reke. Dužina rečnih obala srpske prestonice je 200 km i na tom području se nalazi 16 rečnih ostrva, od kojih su najpoznatija: Ada Ciganlija, Veliko ratno ostrvo i Gročanska ada.

Dunav kroz Srbiju protiče sa svojih 588 km, plovan je celim tokom i predstavlja prirodnu vezu sa Nemačkom, Austrijom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom. Podsećanja radi, područjem Beograda, Dunav protiče u dužini od 60 km od Starih Banovaca do Grocke.

S druge strane reka Sava, duga 945 km, područjem Beograda protiče u dužini od 30 km, uzvodno od Obrenovca do Ušća.

Značaj za Beograd

Dunav je najpopularnija reka na svetu za rečna krstarenja, te predstavlja veliki turistički potencijal Srbije, sa dva najveća gradska centra u Srbiji na svojoj obali – Beograd i Novi Sad.

Dunav ima oaze i plavna područja sa jedinstvenim i bogatim biodiverzitetom. Nadomak Beograda, na levoj obali se nalazi Beljarica. Ovaj plavni deo reke je dom za 136 vrsta ptica, od kojih je 108 strogo zaštićenih vrsta. Tu se gnezde belorepani, najveći orlovi u Evropi. Na obodima glavnog grada žive kune, zlatica i belica, pa čak i divlja mačka.

Važnost ovog vodenog i plavnog predela se takođe ogleda u obrani grada od poplava, odnosno prirodnoj regulaciji vodostaja Dunava.

Bonus video

00:05

PANTER LI JE, MAČKA LI JE? Čitalac zbunjen, šta je ovo na snimku, ko se šeta kanalom Dunav-Tisa-Dunav (VIDEO)

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.