OD VINOGRADA, PREKO ELITE, RUGLA, A SAD I OVO! Ako živite u čuvenom delu Beograda, svega ste se nagledali
Foto: Instagram/opstinastarigrad

rekonstrukcija

OD VINOGRADA, PREKO ELITE, RUGLA, A SAD I OVO! Ako živite u čuvenom delu Beograda, svega ste se nagledali

Po završetku radova, naši najmlađi, ali i sugrađani svih generacija, dobiće jedan novi, savremeni park, opremljen po najvišim standardima, koji će biti pravi kutak za igru, druženje i odmor

Objavljeno:

U istočnom delu opštine Stari grad, jedinstvenom u Beogradu po svojim ambijentalnim i arhitektonskim odlikama, pomalo ušuškanom i skrivenom od buke i saobraćaja, smestila se Kopitareva gradina, mesto gde se nekada zelenelo polje vinograda, ali koje je vremenom izgubilo svoj sjaj.

Kada se u ovaj kraj počela doseljavati prestonička elita, stabla vinove loze zamenile su građanske rezidencije zbog čega ovaj kraj i dalje odiše duhom starog Beograda. Prve decenije 20. veka načinile su od Kopitareve gradine pravo elitno naselje gde su se doselili važni žitelji prestonice: političari, ministri i gradski oci. Njihovi domovi su bili oličenje starogradske arhitekture, zahvaljujući kojoj su i ostali prepoznatljivi uzori urbanog jezgra. Ipak, ovaj deo grada bio je decenijama zapostavljen iako su se tu okupljali reditelji kultnih jugoslovenskih filmova i TV serija.

Stari grad
foto: Instagram/opstinastarigrad

Situacija se poslednjih godina promenila, čitava opština Stari grad krenula je da dobija novi izgled, pa su tako i na inicijativu Opštine, u saradnji sa JKP „Zelenilo Beograd“, trenutno na Kopitarevoj gradini u toku radovi na rekonstrukciji zelenih površina i igrališta za decu, kao i postavka novog mobilijara u parkiću ispred vrtića.

Rekonstrukcijom je obuhvaćen prostor od 436 kvadratnih metara, a novo idejno rešenje doprineće poboljšanju funkcionalnosti i povezanosti prostora samog skvera. Sva oprema za dečije igralište biće montirana na zaštitnoj podlozi od livene gume, dok će igralište biti opremljeno najsavremenijim rekvizitima koji će, osim igre, biti značajni i za razvoj motorike i koordinacije pokreta kod dece.

Stari grad
foto: Instagram/opstinastarigrad

Na ovoj lokaciji predviđeno je postavljanje klackalica, njihalica i kombinovanih dečijih rekvizita za igre poput „Sunožni skokovi“, „Školice“, kao i aplikacije - „Riba“, „Kit“ i „Jež“.

Po završetku radova, naši najmlađi, ali i sugrađani svih generacija, dobiće jedan novi, savremeni park, opremljen po najvišim standardima, koji će biti pravi kutak za igru, druženje i odmor.

Projekti uređenja zapuštenih javnih površina koje sprovodimo zajedno sa javnim komunalnim preduzećima, a na inicijativu naših sugrađana, su od velikog značaja za našu opštinu. Izgradnjom igrališta mališani i njihovi roditelji, koji žive u ovom delu naše opštine, dobiće novi prostor u kome će moći da provode svoje slobodno vreme. U narednom periodu će ih biti još više širom Starog Grada. Takođe, opština je izdvojila sredstva za uređenje međublokovskih prostora, zelenih površina, parkova, staza i stepeništa, kao i za uređenje zgrada”, rekao je predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović naglasivši da su poslednjih godina brojna dečija igrališta uređena na Starom Gradu, posebno na Donjem Dorćolu gde su obnovljena igrališta u ulici Despota Đurđa, na uglu Solunske i Dubrovačke ulice, urađeno novo dečije igralište u Pančićevoj 14, ali i izvršena sanacija preko deset igrališta na ovoj opštini.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.