Godinu dana od rušenje u Savamali - za danas zakazan VELIKI PROTEST
Foto: Beta

Tragovima fantoma

Godinu dana od rušenje u Savamali - za danas zakazan VELIKI PROTEST

Gradjani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih na komunalnu policiju koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.
Objavljeno: 07:31h

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" održaće danas protest "Tragovima fantoma" povodom godišnjice noćnog rušenja u izbornoj noći 25. aprila 2016. godine u beogradskoj četvrti Savamala. Inicijativa je na protestima više puta zahtevala da zbog noćnog i nenajavljenog rušenja u Hercegovačkoj ulici budu smenjeni gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić i političku i krivičnu odgovornost svih onih koji su umešani u slučaj. Protest počinje u 18.00 u Hercegovačkoj ulici. U noći izmedju 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala.

SPREMITE SE NA VREME! Evo kuda će se kretati protestna kolona iz Savamale! (FOTO) (MAPA)

foto: Zorana Jevtić

Gradjani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih na komunalnu policiju koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti. Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika gradjana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je "iz vrha" policije službenicima naredjeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da gradjani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno. Janković je utvrdio da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ubrzo nakon dogadjaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli "kompletni idioti", a malo kasnije rekao da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.