MNOGIM VOZAČIMA ĆE OVO ZNAČITI: U 2024. stiže nam veliko “POJAČANJE”, otkrivamo šta je u pitanju
Hram Svetog Save, Foto: Dragana Udovičić

obratite pažnju!

MNOGIM VOZAČIMA ĆE OVO ZNAČITI: U 2024. stiže nam veliko “POJAČANJE”, otkrivamo šta je u pitanju

Garaža je projektovana sa dvosmernim režimom saobraćaja sa upravnim parkiranjem

Objavljeno:

Jedan od velikih problema grada Beograda jeste nedovoljan broj parking mesta budući da naša prestonica ima više od milion stanovnika, ali i sve veći broj vozila. Ipak, na rešenju problema parkiranja se permanentno radi, te će pored izgradnje garaže kod hale "Pinki" u Zemunu, koja je u toku, uskoro početi uređenje još jednog podzemnog parkinga u Skerlićevoj ulici.

U martu prošle godine „Parking servis“ raspisao je tender za izgradnju podzemne garaže u blizini Narodne biblioteke Srbije, kod Hrama Svetog Save, a trenutno je u toku pribavljanje dozvole za početak radova.

Početak radova očekuje se naredne godine kada je u planu izgradnja objekta javne podzemne garaže u delu između objekta Narodne biblioteke Srbije i Skerlićeve ulice, kao i ispod same trase ulice, sa kolskim pristupima preko ulaznih/ izlaznih rampi iz Skerlićeve ulice.

Garaža će biti izgrađena na tri nivoa, ukupne površine od 11.660 m², sa dva lifta i tri sigurnosna stepeništa. Imaće 368 parking mesta od čega 20 mesta za parkiranje vozila osoba sa posebnim potrebama. Posedovaće i sve standardne komunalne i protivpožarne instalacije, a zahvaljujući savremenom ventilacionom sistemu, životna okolina kao i obližnji spomenici kulture biće zaštićeni od izduvnih gasova.

Hram Svetog Save
foto: Promo

Na nižim kotama zahvaćenog prostora, u nivou Skerlićeve ulice, trenutno se nalazi parking, administrativni ulaz u Narodnu biblioteku Srbije i kolski pristup depou biblioteke. Ostali deo prostora je zelena površina do granice sa javnim sanitarnim blokom. Granicom intervencije obuhvaćena je i Skerlićeva ulica, koja pri vršnom opterećenju u određenom delu dana postaje usko grlo, posebno zbog parkiranja.

Garaža je projektovana sa dvosmernim režimom saobraćaja sa upravnim parkiranjem. Predviđena su i dva ulaza – jedna rampa sa dve kolovozne trake i dva izlaza – jedna rampa sa dve kolovozne trake.

Hram Svetog Save
foto: Promo

Zbog izuzetne vrednosti lokacije, planirano je uređenje postojećih zelenih i pešačkih površina i formiranje pešačkog platoa – trga ispred ulaza u administrativni deo Narodne biblioteke, uz očuvanje postojećih uslova korišćenja, pristupa i vizuelnog indetiteta objekta.

Obuhvaćeni prostor je denivelisan u dva nivoa, različitih obrada i namena (popločane i zelene površine), koji su međusobno povezani širokim stepeništem pozicioniranim upravno na ulaz u Narodnu biblioteku. U sklopu zelene površine na višoj koti, planirani su elementi urbanog mobilijara za sedenje i odmor, koje će se odvijati i duž novoformiranog stepeništa.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.