BEOGRAĐANI, SPREMITE SE! Grad menja infrastrukturu, evo kakva NOVINA se uvodi u urbanim delovima
Foto: Promo

ekološki krovovi

BEOGRAĐANI, SPREMITE SE! Grad menja infrastrukturu, evo kakva NOVINA se uvodi u urbanim delovima

Projekat predstavlja nastavak aktivnosti na primeni mera energetske sanacije sa ciljem adaptacije postojećeg objekta na klimatske promene, odnosno unapređenje mera energetske efikasnosti

Objavljeno: 09:20h

Zeleni krovovi koji datiraju jos iz vremena Vavilona, danas su od velikog značaja za savremenu arhitekturu i savremenog čoveka, kako zbog svojih estetsko-funkcionalnih namena, tako i zbog uticaja koji imaju na razvoj biodiverziteta u urbanim sredinama, ali i na podizanje ekološke svesti građana.

Ovi ekološki krovovi koji više nego oplemenjuju gradski pejzaž, pružaju dodatan prostor za boravak u prirodi i stoga su vrlo popularni u svetu, pogotovo u velikim gradovima kao što su Njujork, Čikago, Singapur, Toronto, Amsterdam, Beč itd.

Zeleni krovovi evidentno postaju rastući biznis u svetu, i to u svim aspektima, a dobra vest za sve nas jeste činjenica da su stigli u Beograd! Na zgradi opštine Voždovac ozelenjena su već dva ravna krova, ukupne površine 340 kvadratnih metara, ali to je tek početak imajući u vidu da je sadnja zelenila važan deo strategije koju je doneo naš Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Zeleni krov
foto: Promo

Iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, zahvaljujući kojem Beograd dobija inovativna rešenja, navode da zeleni krovovi čine važan deo zelene infrastrukture, posebno u gusto izgrađenim delovima grada kao što je npr. Gradska opština Voždovac.

Na toj opštini predviđena je u narednom periodu rekonstrukcija i aktivacija tri ravna krova na delu poslovne zgrade JP „Gradsko stambeno“ na adresi Danijelova 33, ukupne površine oko 1.036 m2. Vrednost investicije iznosi 91 milion dinara, a projekat će biti realizovan sredinom 2024. godine.

Projekat predstavlja nastavak aktivnosti na primeni mera energetske sanacije sa ciljem adaptacije postojećeg objekta na klimatske promene, odnosno unapređenje mera energetske efikasnosti.

Zeleni krov kao deo zelene infrastrukture ima veliki uticaj za smanjenje efekta urbanog toplotnog ostrva, a posebno će pozitivan uticaj imati na objektu JP “Gradsko stambeno”, jer pored toga što se nalazi u užem gradskom jezgru, nalazi se u neposrednoj blizini prometnih saobraćajnica.

Takođe, pored poboljšanja komfora korisnika, zeleni krov povećava energetsku efikasnost objekta tako što doprinosi smanjenju troškova za grejanje i hlađenje, odnosno ostvaruje se ušteda finansijskih sredstava u budžetu. Naime, ozelenjavanje krovova ima brojne prednosti kao što su, pre svega, dobra hidroizolacija, termoizolacija i ušteda električne energije. Zimi se ovde zadržava toplota, dok se leti postiže hladnija temperatura, te se koristi manje energenata, a tu je naravno i estetski momenat.

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.