Vesić: Nikolaj Hartvig dobija ulicu, Gavrilo Princip park u Beogradu!
Foto: Filip Plavčić

skupština grada

Vesić: Nikolaj Hartvig dobija ulicu, Gavrilo Princip park u Beogradu!

Na današnjoj sednici biće doneto nekoliko odluka o imenovanju ulica i trgova na teritoriji glavnog grada
Objavljeno:

Skupština grada Beograda će na današnjoj sednici doneti više odluka o imenovanju ulica i trgova na teritoriji glavnog grada.

Na teritoriji opštine Vračar, ulicu će dobiti ruski diplomata Nikolaj Hartvig, bivši Finansijski park na Savskom vencu, gde se nalazi spomenik Gavrilu Principu dobiće ime Park Gavrila Principa, kaže gradski menadžer Goran Vesić.

foto: Reuter

On je za Sputnjik rekao da će bivši Devojački park koji se nalazi pored stare zgrade Narodne skupštine gde je spomenik caru Nikolaju Romanovu sada se zvati Park "Aleksandrov", u čast poginulim članovima tog hora.

Na teritoriji Beograda spomenike će dobiti ruski kosmonaut Jurij Gagarin i Janoš Hunjadi, poznatiji kao Sibinjanin Janko, a ulice će dobiti Olivera Marković, Živan Saramandić, Svetozar Miletić, Milan Kašanin, Vuk Bojović, Mihailo Mika Janković.

- Reč je o ljudima koji su bili učesnici društvenog života u Beogradu i Srbiji ili su zadužili Srbiju i čovečanstvo, kao što je slučaj sa Gagarinom - kaže Vesić.

Podseća da je Jurij Aleksejević Gagarin, posetio Beograd za svog života, te misli da je kao prvi čovek u svemiru zadužio čovečanstvo i da ima smisla da mu se u Srbiji podigne spomenik.

foto: Filip Plavčić

Spomenik Gagarinu će biti na teritoriji opštine Novi Beograd u Ulici Jurija Gagarina 155.

Što se tiče hora "Aleksandrov", Vesić podseća da su oni nekoliko puta gostovali u Beogradu i punili sale, i držali divne koncerte na kojima su pevali srpske pesme.

- Tragedija hora "Aleksandrov" ponukala je odmah ministra kulture Vladana Vukosavljevića da u dogovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem predloži da se Devojački park u kome se nalazi spomenik Nikolaju Romanovu, preimenuje u Park hora "Aleksandrov", naglasio je Vesić.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.