STANARI U SREMČICI STRAHUJU OD ZARAZE JER IM JE PODRUM PUN FEKALIJA: Iz "Vodovoda" se oglasili za Espreso (FOTO)
Izlivanje u Sremčici, Foto: Privatna arhiva, Wikimedia, Patrizio Martorana Panthermedia Profimedia

"problem bez rešenja"?

STANARI U SREMČICI STRAHUJU OD ZARAZE JER IM JE PODRUM PUN FEKALIJA: Iz "Vodovoda" se oglasili za Espreso (FOTO)

Problem izlivanja kanalizacije i plavljenja podruma stanarima zgrade u Sremčici stvara ozbiljnu glavobolju

Objavljeno:

U ulici Žila Verna 27. u Sremčici stanari mesecima imaju problem sa izlivanjem fekalija iz kanalizacije te stambene, ali i i okolnih zgrada zbog čega žive u strahu od nastanka i širenja zaraze.

Mesto gde se izlivaju otpadne vode iz kanalizacije je ni manje ni više nego podrum pomenute zgrade koji bukvalno pliva u fekalijama. Navedena zgrada ima dva podrumska nivoa, a jedan nivo je skroz poplavljen.

Predsednik skupštine stanara u pomenutohj zgradi, Nenad Džagić, rekao je za Espreso da problem sa zagušenjem kanalizacione instalacije i izlivanjem postoji već godinama unazad i svako "rešavanje" tog problema bilo je privremenog karaktera.

Kako kaže sagovornik, rešavanje se svodilo na "odgušenje cevi i obezbeđenje protoka otpadnih voda od strane JP Beogradski vodovod i kanalizacija i Vojne ustanove Beograd 2, u zavisnosti od lokacije šahta gde je došlo do zagušenja".

Međutim 3. avgusta ove godine nastaje "novi problem" prouzrokovan zagušenjem kanalizacionih cevi gde se povećao nivo otpadnih voda u revizionoj šahti.

Šahta u ulici Žila Verna 27. u Sremčici
Šahta u ulici Žila Verna 27. u Sremčicifoto: Privatna arhiva

Nadajući se dugoročnom rešenju problema stanari se angažuju da kontaktiraju i JP BVK i VU, kako bi preduzeli aktivnosti iz njihove nadležnosti u cilju obezbeđenja protoka otpadnih voda.

"NIKO NIJE NADLEŽAN"

Rešavanje njihovog problema još nije ni na vidiku s obzirom na to da im se svaka komunikacija sa nadležnim institucijama završava sa tim da problem "nije u njihovoj nadležnosti".

"Ekipa VU je rekla da to nije u njihovoj nadležnosti pošto se radi o revizionoj šahti u koju se ulivaju tri priključka", kaže Nenad Džagić.

Dalje navodi da je ekipa JP BVK u dva navrata pokušala da obezbedi protok otpadnih voda, od revizione šahte do šahta gradske kanalizacije.

Šahta u ulici u Sremčici
Šahta u ulici u Sremčicifoto: Privatna arhiva

"Oni to nisu mogli da urade pošto su, kako su konstatovali, zbog višekratnog ispumpavanja fekalija, polomljena kireta i cevi u svim pravcima. Tom prilikom je konstantovano da je potrebno da BVK izvrši sanaciju i rekonstrukciju šahte i zamenu polomljenih cevi", tvrdi Džagić.

IZLIVANJE U PODRUMSKE PROSTORIJE

29. avgusta godine došlo je do prepunjavanja revizione šahte i izlivanja kanalizacije u podrumske prostorije zgrade, o čemu stanari obaveštavaju BVK čije dežurne ekipe sutradan oko 01.30 sata dolazi na teren, ali bezuspešno.

"I pored svog truda nastali problem nisu mogli da reše, te su rekli da će obavestiti ekipu sa Opštine Čukarica da dođe u jutarnjim satima koji su po dogovoru stigli sutradan i rekla da to nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti Vojne ustanove za održavanje stambenih zgrada "Beograd-2" i da se njima obratimo", kaže Džagić za Espreso.

Kako dalje objašnjava naš sagovornik, ekipe Vojne ustanove takođe su izlakom na teren objasnile da nije u njihovoj nadležnosti, te se stanari opet obraćaju BVK i opet dobijaju isti odgovor ali upornošću ipak uspevaju da obezbede da JP BVK je 01.09.2023 godine pošalje cisternu za prikupljanje otpadnih voda zapremine oko 6 m³, ipak to nije bilo dovoljno.

"Ova cisterna je ispumpala iz šahte 6 kubika otpadnih voda što nije bilo dovoljno jer se radi o velikoj količini kanalizacionih voda izlivenih u podrumske prostorije koja se meri desetinama kubika, te nije bilo nekog efekta", tvrdi Džagić.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Zato je stambena zajednica bila primorana da o svom trošku u toku vikenda 02. i 03. septembra angažuje fekalnu cisternu sa pumpom za izvlačenje, kako bi se smanjila količina kanalizacione vode u podrumskim prostorijama stambene zgrade.

"Cisterna je nakon nekoliko obrta uspela da ispumpa vodu iz podruma i smanji količinu u šahtama. Međutim, zbog kišnih padavina u popodnevnim satima 03.09.2023 godine i stalnog dotoka kanalizacione vode iz stambenih zgrada u ulici Žila Verna broj 25 i 27, a verovatno i brojeva 21 i 23, došlo je do porasta otpadnih voda i ponovnog plavljenja podrumskih prostorija", objašnjava Nenad Džagić.

Njhov problem do danas i dalje nije rešen, a otpadna voda se ubrzo nakon otpušavanja opet vraća u njihov podrum i stanari su mesecima neprestano u strahu od nastanka i širenja zaraze.

Kontaktirali smo JКP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ i oni su potvrdili da su njihove ekipe izlazile na teren, ali da su ustanovili sledeće:

"U prvom revizionom silazu postoje ozbiljna oštećenja koja onemogućavaju nesmetano oticanje upotrebljenih voda. Stanarima zgrade su u više navrata date smernice kako da reše problem na svom delu mreže. Svakim ponovnim izlaskom na teren, ekipa JКP BVК je konstatovala da je prvi revizioni silaz u sve lošijem stanju", objasnili su.

Kako tvrde, ekipe će se i ovog puta da odguše zapušenu kanalizaciju u Ulici Žila Verna broj 27 zbog obezbeđivanja sanitarne higijene u zgradi i otklanjanja opasnosti od širenja potencijalne zaraze. Takođe su stanarima u pomenutoj zgradi uputili apel.

"Još jednom molimo Skupštinu stanara da u okviru njenih obaveza i odgovornosti u narednom periodu angažuje preduzeće ili firmu koja će otkloniti kvar na revizionom silazu, a najbolje bi bilo da potpiše dugoročni ugovor o održavanju instalacija u zgradi", naveli su za Espreso.

Kako dalje objašnjavaju, održavanje ispravnosti unutrašnjih instalacija kanalizacije, kao i prvog revizionog silaza, je u nadležnosti vlasnika/ korisnika jednog ili više objekata ili preduzeća sa kojim Skupština stanara ima zaključen važeći Ugovor o održavanju.

Bonus video:

01:24

Izlila se kanalizacija u Krnjači: Građani se bore sa fekalnom masom

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.