ZAVRŠENA JE PRAJD ŠETNJA: Beogradom hodali ljudi, dugine boje su bile svuda, prošlo bez incidenata
Parada ponosa, Foto: Espreso

parada ponosa u beogradu

ZAVRŠENA JE PRAJD ŠETNJA: Beogradom hodali ljudi, dugine boje su bile svuda, prošlo bez incidenata

Objavljeno: 18:59h
Završeno
18:59h

Šetnja je upravo završena

18:36h

Oglašavaju se zvona na Vaznesenjskoj crkvi dok prolaze učesnici prajda

17:50h

Kuma poklonila venčanicu

Kuma Prajda Ida Prester izjavila je

- Da smo snažni, ponosni i drago mi je da ste pokazali da je Beograd glavni za sve ne samo za Blakna, već za sve što ste pokazali prošle godine na Europrajdu. Pozdrav svima koji ste ovde i sretan vam ovaj dan - povikala je kuma Prajda.

Otkrila je da je od organizatora dobila nove roze štikle za nastup.

- Ja Prajdu poklanjam venčanicu iz spotova Moj dečko je gej - kazala je Prester:

- Ovu venčanicu poklanjam vama. Da li ste blizu da se Zakon donese? Venčanicu imate sad je samo pitanje formlanosti. Zovite me da vam pevam po svdabama. Ljubi vas kuma.

17:40h

Počela je Beograd Prajd šetnja. Procena je da je prisutno više hiljada učesnika, prema rečima kume prajda, ovo je najveći prajd do sada.

Prajd
foto: Espreso

Pogledajte atmosferu u videu

Izmena: 17:45h
17:29h

Poruka okupljenih aktivista 

„Nismo ni blizu“ aktivisti na Beograd Prajdu poručuju da LGBT+ građani Srbije i dalje trpe nasilje i diskriminaciju i da nisu blizu zakonskim rešenjima koji bi omogućili ravnopravan i funkcionalan život građanima i građankama koji su LGBT+.

Prajd
foto: Espreso
17:21h

Ajris: U Beogradu se osećam potpuno bezbedno

Ajris je na Prajd došla iz Istanbula.

"U Istanbulu je isto veliki broj policije kao ovde, ali tamo sam bila napadnuta nekoliko puta, a u Beogradu se osećam potpuno bezbedno", rekla je Ajris za Espreso.

Parada ponosa, Prajd
foto: Espreso
17:00h

Upravo kuma Prajda Ide Prester i direktor Beograd prajda daju izjave

Ida Prester
foto: Nenad Kostić

Kuma ovogodišnje Parade ponosa je hrvatska voditeljka i pevačica Ida Prester.

Izmena: 17:01h
16:59h

Ambasador Hil na Prajdu

Kao i prošle godine, i ovaj put Prajdu u Beogradu prisustvuje ambasador SAD Kristofer Hil sa suprugom.

Kristofer hil
foto: Espreso
16:13h

Otvoreni punktovi

Ulazni punktovi se nalaze na lokacijama u Ulici Kralja Milana, kod hotela Moskva, raskrsnicama Resavske i Birčaninove i Resavske i Mišarske i na ulazu u Kralja Milana sa Trga Slavija.

Prajd
foto: Espreso
16:01h

Jake policijske snage po celom centru Beograda

Kordoni policije raspoređeni su na brojnim mestima, ne samo oko parka "Manjež" gde u 16 sati počinje okupljanje, već i u velikom broju ulica. Trg Nikole Pašića i plato oko Skupštine Srbije su zatvoreni, kao Dečanska, Kosovska i sve okolne ulice, a peške je nemoguće za sada proći ka Terazijama. Brojne policijske snage nalaze se u Nemanjinoj ulici, koja delom okružuje park "Manjež". Ceo potez od Terazija do Slavije zatvoren. Incidenata nema, a na svakom koraku su jake snage policije i Žandarmerije.

Izmena: 16:04h
15:26h

Dugine boje u parku Manjež: Pripreme za šetnju u toku, pažnju privlači detalj na kačketima

Pojedinci su se već okupili kako bi se pripremili za šetnju, a svuda se vide predmeti sa duginim bojama

1 / 5 Foto: Espreso
14:29h

U Beogradu se danas održava Parada ponosa koja će se održati pod sloganom "Nismo ni blizu“. Okupljanje je u 16 časova u parku Manjež, a šetnja je planirana za 17 časova.

Ruta i ovogodišnje šetnje je javna.

Kreće se od Nemanjine, (gde je ulaz u Park Manjež gde se učesnici okupljaju kod Rasksrsnice Nemanjine i Resavske), odatle se ide u Kneza Miloša- Kralja Milana - Trg Nikole Pašića- Narodna skupštine- Kneza Miloša -Nemanjine - Park Manjež.

Prestonica je puna kordona policije, koja takođe i kolima svuda patrolira. Posebno je primetno prisustvo kordona u Nemanjinoj i oko cele rute u kojima će se učesnici Prajda kretati.

Ulazni punktovi se nalaze na lokacijama u Ulici Kralja Milana, kod hotela Moskva, raskrsnicama Resavske i Birčaninove i Resavske i Mišarske i na ulazu u Kralja Milana sa Trga Slavija.

Kordon policije na Slaviji
Kordon policije na Slavijifoto: Espreso

Posle šetnje planiran je koncert sa početkom u 19 sati, na kojem će nastupiti Filip Baloš, Bejbi Motorola, Filarri, tam, Dzipsii i Lazar Ćirković. Najavljeni su, takođe, dreg nastupi (Bad Reputation, The Haus of Plastics, Hydra HGG), kao i DJ setovi & Vogue (Lea Davogić, Plesno udruženje "GROOVE", TziTzi & greczei).

1 / 7 Foto: Espreso

Za vreme manifestacije zatvorene su pojedine ulice i izmenjen režim javnog saobraćaja

Sve izmene možete da pogledate u OVOM tekstu.

Miletić: Očekujem da danas sve bude u redu na Prajdu

Direktor Beograd Prajda Goran Miletić izjavio je danas da je ovogodišnji Prajd najavljen još prošle godine i da je bilo dovoljno vremena da se sve pripremi , zbog čega očekuje da će sve biti u redu.

"Očekujem da danas bude sve u redu, policija sve prati. Ona ima kapacitete i znanja i saradnja sa policijom je dobra. Mi nikada nismo suštinski imali problem. Mnogo ranije smo krenuli pripreme, to ćemo uraditi i za 2024. godinu", rekao je on za Tanjug.

Govoreći o situaciji u kojoj se nalazi LGBT+ zajednica i ostvarenju njenih zahteva, Miletić je rekao da "nismo ni blizu", što je ovogodišnji slogan Prajda, ali je dodao da se stvari popravljaju i ukazao je da se svake godine smanjuje broj policajaca koji obezbeđuje šetnju.

Goran Miletić
Goran Miletićfoto: Espreso.co.rs

On je dodao da je potreban Zakon o istopolnim zajednicama kako bi pripadnici ove populacije mogli da ispune određena prava. Podsetio je da se Prajd u svetu organizuje još od šezdesetih godina prošlog veka.

"Parada ponosa je sloboda okupljanja", istakao je Miletić.

On je napomenuo da je 2009. godine donet Zakon o zabrani diskriminacije i da je tada prvi put urađeno nešto pozitivno.

Izmena: 14:34h

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.