DUGINE BOJE, SLOGANI, CRKVENA ZVONA I KRST: Ovako je protekao prošlogodišnji Beograd Prajd
EuroPride 2022. godine, Foto: Espreso

parada ponosa

DUGINE BOJE, SLOGANI, CRKVENA ZVONA I KRST: Ovako je protekao prošlogodišnji Beograd Prajd

Podsetimo se kako je protekao Prajd 2022. godine u Beogradu

Objavljeno:
Verica Arsić

Nova Parada ponosa, to jest šetnja u okviru Beograd Prajda, održaće se 9. septembra 2023. godine sa početkom u 16. časova.

Beograd Prajd ove godine traje od 4. do 10. septembra pod sloganom "Nismo ni blizu". Sloganom se aludira na negativan položaj LGBTQI+ zajednice u Srbiji, to jest nedostatak (ljudskih) prava kojima aktivistkinje i aktivisti teže i za koje se bore.

Dok čekamo novi Prajd, podsetimo se prošlogodišnjeg EuroPride-a održanog u Beogradu 17. septembra.

1 / 6 Foto: Espreso

Slogan pod kojim se održavao EuroPride 2022. godine glasio je "Vreme je".

Pored brojnih pretnji i neodlučnosti Vlade da li da dozvoli održavanje Prajda, EuroPride je započeo.

Šetnja je počela kod Ustavnog suda, a potom se kroz Bulevar kralja Aleksandra, preko parka Tašmajdan, kroz Beogradsku i Ilije Garašanina završila na ulazu Stadiona Tašmajdan u kome su se održavali koncerti.

Prajd šetnja je, što se tiče učesnika, protekla mirno - lagana šetnja po kiši uz određene parole koje izražavaju lično ili sistemsko nezadovoljstvo.

EuroPride 2022. godine
EuroPride 2022. godinefoto: Espreso

Među učesnicima našli su se i poznati - partnerka premijerke Ane Brnabić, Milica Đurđić, potom političari Čeda Jovanović i Nenad Čanak, kao i mnoge zvezde i strani zvaničnici.

No, incidenata je bilo, što nije nelogično zbog ranijih pretnji. Pored manjih incidenata u različitim delovima grada, koji su mahom bili obračuni huligana i policije, dogodilo se i nekoliko napada i na učesnice i učesnike EuroPride-a.

Takođe, tokom Prajd šetnje, pored LGBTQI+ zajednice i ally-a (saveznika) vrlo zdušno su "učestovala" i crkvena zvona, kao i sveštenici uz pratnju muškaraca koji su krstom i uz tri prsta, sebi svojstveno, poslali poruke netrpeljivosti koloni.

1 / 4 Foto: Espreso

Posle same šetnje, usledio je koncert mnogobrojnih muzičkih zvezda.

No, posle samog Prajda, usledile su i različite uvrede, pretnje, a nasilje prema LGBTQI+ ljudima nije volšebno prestalo.

Dok se aktivistkinje i aktivisti bore za prava LGBTQI+, netrpeljivost, diskriminacija i nasilje kako na svakodnevnom nivou (na ulici, u medijima, od istaknutih moćnika), tako i sistemski čvrsto stoji na nogama u Srbiji.

Zato je slogan "Nismo ni blizu" oličenje ovogodišnje, a verovatno i svake borbe u narednim godinama.

Bonus video:

00:12

Počela Prajd šetnja

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.