EPIDEMIJA ROTAVIRUSA U 4 BEOGRADSKA VRTIĆA! Roditelji, obratite pažnju, ovo je 5 NAJČEŠĆIH SIMPTOMA
Vrtić / Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

VAŽNO

EPIDEMIJA ROTAVIRUSA U 4 BEOGRADSKA VRTIĆA! Roditelji, obratite pažnju, ovo je 5 NAJČEŠĆIH SIMPTOMA

Simptomi rotavirusa su najizraženiji prvih nekoliko dana

Objavljeno: 20:24h

Tokom avgusta u četiri dečija vrtića na teritoriji Beograda prijavljene su epidemije gastroenteritisa izazvanе stomačnim virusima, u kojima je ukupno obolelo 36 osoba. Uzročnik u tri epidemije je bio rotavirus.

Kako su nam je rekla načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Slavica Maris, stomačni virus ili gastroenteritis predstavlja upalu gastrointestinalnog trakta izazvanu virusima.

"Dolazi do povećanja količine tečnosti u crevima, pre svega u debelom crevu, upaljeno tkivo ne može da apsorbuje vodu ni hranljive elemente, pa dolazi do dijareje. Kod dece u prvim godinama života, dijareja može biti tako teška da izazove dehidrataciju i potrebu za rehidratacijom u bolničkim uslovima. Najčešći virusi koji izazivaju stomačni virus su Rotavirus, Norovirus, Adenovirus", navela je.

Slavica Maris
Slavica Marisfoto: Printscreen/Youtube/TV Prva

Uobičajeni simptomi stomačnog virusa su mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku i povišena telesna temperatura.

"Ali ako se pojavi krv u stolici ili prilikom povraćanja, masne stolice neprijatnog mirisa, morate se obratiti lekaru, kao i ako simptomi ne prolaze nakon par dana ili se čak pogoršavaju", upozorila je.

Simptomi su najizraženiji prvih nekoliko dana, navode iz GZJZ, nakon čega bi trebalo da počnu da se smiruju.

"Najrizičnije grupe su mala deca, starije i iscrpljene osobe, osobe sa oslabljenim imunitetom, i oni koji provode dosta vremena u velikim kolektivima, kao i osobe koje žive u nehigijenskim uslovima ili ne vode dovoljno računa o higijeni", navode uz napomenu da simptomi ponekad mogu trajati i deset dana.

Ističu da specifični lekovi ne postoje, ali postoji simptomatska terapija koja može da ublaži tegobe i ubrza vreme ozdravljenja.

"Zato se preporučuju odmor, lekovi za spuštanje temperature, voda, supe i čajevi da bi se sprečila dehidratacija, prilagođena ishrana (pirinač, kuvani krompir, tost, banane), kao i probiotici", navode uz napomenu da treba izbegavati masnu, prženu, slanu i začinjenu hranu, alkohol, mleko i mlečne proizvode.

Daju i preporuku za sprečavanje stomačnog virusa.

"Pre svega treba ojačati imunitet, unositi dovoljno vitamina i minerala, sprovoditi higijenske mere (češće pranje ruku i dezinfekcija predmeta i površina koje svakodnevno koristimo). Probiotici se u sezoni stomačnih virusa mogu uzimati i preventivno jer oni pomažu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, poboljšavaju imunološke funkcije održavajući normalnu želudačno-crevnu funkciju."

Bonus video:

02:51

OVO TREBA DA ZNATE O AFRIČKOJ KUGI SVINJA KOJA HARA SRBIJOM! Šekler otkrio: Najveći prenosioci su ljudi, virus se zadržava GODINA

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.