NAPISALA JE MNOGO STRANICA O PRESTONICI, A NOVI BEOGRAD JE ČAK I GRADILA: Vera u 101. godini života NE STAJE
Vera Paunović, Foto: Printscreen/RTS

u penziji skoro 4 decenije

NAPISALA JE MNOGO STRANICA O PRESTONICI, A NOVI BEOGRAD JE ČAK I GRADILA: Vera u 101. godini života NE STAJE

Prema njenim rečima, Blok 3 bio je bez solitera

Objavljeno:

Stajala je rame uz rame sa najvećim arhitektama Jugoslavije i sveta. Zna mnogo toga o zgradama na Novom Beogradu, jer je učestvovala u njihovoj izgradnji. Vera Paunović i u 101. godini traga za knjigama koje nije pročitala.

Vera Paunović je 7. jula proslavila stoti rođendan.

- Tu valjda nema tajne, ne znam, valjda se i vi svi čudite - kaže uz osmeh.

Kada je 1945. godine upisivala fakultet, prva želja bio joj je Hemijski, ali, umešao se budući suprug Milan, piše RTS.

- Izvadio me je iz tog reda i rekao: "Ti nećeš da studiraš hemiju, ti ćeš da studiraš arhitekturu". Ja sam ta prva posleratna generacija koja se upisala na arhitekturu. Bila sam, onda se tako to obeležavalo – A206, to je bio moj univerzitetski broj, a bilo je 400 upisanih - priča Vera.

Vera Paunović
Vera Paunovićfoto: Printscreen/RTS

Iako je diplomirala među prvima, i time pokazala da je suprug Milan bio u pravu, na posao je čekala sve do 1955. godine, kada je postala saradnica arhitekte Milorada Macure u Urbanističkom zavodu. Prvi projekat bio joj je Narodna banka u Somboru, zatim štamparija preko puta Novog groblja, a onda i izgradnja posleratnog Novog Beograda.

- Ne radila, napravila! Ako tako može da se kaže. Taj Novi Beograd od prvog dana, ja i sad vidim one baruštine, one plovke i našeg fotografa Boru Zdravkovića - objašnjava Vera.

Prema njenim rečima, Blok 3 bio je bez solitera.

Zgrada na Novom Beogradu
Zgrada na Novom Beogradufoto: Aleksa Petrović

- Imao je dve osmospratnice, imao je dečje obdanište, osnovnu školu i centar Mesne zajednice i imao je garažu - navodi Vera i ističe da su tada arhitekte radile strogo po normativima - koliko zelenila po stanovniku, koliko stambene površine, kolike kvadrature treba da bude garsonjera, kolike dvosoban stan.

Bila je na specijalizaciji u Parizu 1970. godine. Jedina Jugoslovenka među dvadesetak arhitekata iz celoga sveta. Zahvaljujući svom radu, obišla je ceo svet.

- Nekad je bilo malo i bune zašto ja moram tako da idem. Primali su nas uvek gradonačelnici i ti koji su nadležni. Bila sam u Londonu, Parizu, Minhenu, Kopenhagenu, Berlinu, u Frankfurtu… - nabraja Vera Paunović.

U penziji je skoro četiri decenije. O svemu govori uz osmeh, samo o sebi skromno. Redovno posećuje biblioteku i pronalazi knjige koje još nije pročitala. Najviše voli priče o Beogradu, čije je mnoge stranice, u stvari, i sama ispisala.

Bonus video:

02:45

GLAVNI GRADSKI ARHITEKTA MARKO STOJČIĆ: Stanari Vidovdanske useliće se u nove stanove za godinu i po dana

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.