NAJBOLJE DA PRTLJAG NE ISPUŠTATE IZ VIDA: Nešto bolja situacija na BEOGRADSKOM AERODROMU, ovo su SAVETI STRUČNJAKA
Aerodrom Nikola Tesla, Foto: AP/EPA/Andrej Cukić, Printscreen

KAŠNJENJA

NAJBOLJE DA PRTLJAG NE ISPUŠTATE IZ VIDA: Nešto bolja situacija na BEOGRADSKOM AERODROMU, ovo su SAVETI STRUČNJAKA

Najveća sporna tačka su fizički radnici koji se bave utovarom prtljaga u avione

Objavljeno:

Situacija na aerodromu "Nikola Tesla" ide u dobrom smeru, odnosno mnogo je bolja nego što je bila u junu kada je bilo kašnjenja, zagušenja i odlaganja letova. Najgore što putnici sada mogu da očekuju je kašnjenje, kaže Petar Vojinović i poručuje im da prtljag ne ispuštaju iz vida.

Evrokontrola upozorava da "pravi haos" čeka aerodrome u Evropi. Među crnim tačkama je i Beograd. Čitava je lista upozorenja na kašnjenja, zagušenja i odlaganja. Šta će se dešavati ovog leta i da li bi već trebalo tražiti alternativu avio-letovima?

Petar Vojinović, glavni i odgovorni urednik portala "Tango siks", kaže da je Ministarstvo saobraćaja pokrenulo inicijativu i "maltene nateralo Aerodrom Beograd da reši problem".

"Najveća sporna tačka su fizički radnici koji se bave utovarom prtljaga u avione, koji rade kod sortirnice prtljaga. To je ono što vidimo, planine putničkog prtljaga koji kasne sa prethodnih letova", rekao je Vojinović.

Budući da je ceo avio-saobraćaj funkcioniše po vremenskim prozorima – kada jedan let zakasni, to se odražava i na druge letove.

Podsetio je da je najviše problema bilo 18. juna, kada je bilo od 10 do 15 odsto otkazanih letova i da posle toga nije bilo većih problema.

"Nije samo nacionalna avio-kompanija u problemu, nego sve koje koriste aerodrom Beograd. Čak i na drugim aerodromima, kao što je Minhen, pre neki dan avion za Beograd je poleteo bez ijedne torbe. I oni imaju problem sa fizičkim radnicima“, naveo je Vojinović.

Sve te torbe, kaže, dođu sledećim letom i veoma malo njih se gubi.

1 / 3 Foto: Printcreen/Youtube/ Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Najviše prtljaga izgubljeno 22. juna

Dvadeset drugi jun je bio dan kada je dosta prtljaga izgubljeno, odnosno, koferi nisu ni poslati iz Beograda.

"Što se tiče prtljaga, uvek se zove avio-kompanija, koja je odgovorna da vam ga dostavi. Ukoliko postoji potpuni gubitak ili uništenje, postoji mogućnost da se dobije apsolutna kompenzacija za neku vrednost“, rekao je Vojinović.

Putnici koji idu na more u velikom procentu idu preko turističkih agencija koje imaju zakupljene čarter letove i to su letovi koji se, kaže, najmanje otkazuju.

"Ja mislim da je čak nacionalna avio-kompanija uopšte nije otkazala let već više godina. Dakle, oni opet, nažalost, kada dobijaju izbor koji će avion da pomeri i otkažu, uvek to rade sa redovnim linijama, gde ima više letova do neke destinacije“, kaže Vojinović.

Kašnjenje letova svuda u Evropi

Sve ovo što smo doživeli od 18. juna u Beogradu se otprilike manje, više dešava svuda po Evropi.

"Imamo na sve to opterećenje zbog rata u Ukrajini jer je nekoliko desetina procenata manje vazdušnih puteva. One kontrole letenja koje upravljaju tim avionima su dodatno preopterećene pa moraju da stave granicu na to koliko aviona mogu da opsluže i onda se to vremenski kaskadno pomera na kašnjenja“, objasnio je Vojinović.

"Ne puštajte kofer iz vida"

Takođe, ti aerodromi nemaju dovoljno radnika i kada putujete, kaže, najbitnija stvar je da ne puštate kofer iz vida, već da ga nosite sa sobom.

"Nikako da ga ne predajete tokom čekiranja kao predati prtljag, već da ga nosite sa sobom. Čak i ako je on pretežak, kažite da hoćete da bude pored vas. Naravno, on ima određene gabarite gde to neće biti moguće, ali je najbitnije da može da stane u spremište iznad sedišta“, rekao je Vojinović.

"I možete zaista, eto to je najkonkretniji savet, da se svađate u vezi sa njegovom težinom“, rekao je Vojinović.

Ukoliko idete na more, to radite preko turističkih aranžmana, rekao je Vojinović.

Inače, situacija na aerodromu "Nikola Tesla" ide u dobrom smeru, odnosno mnogo je bolja nego što je bila u junu.

"Mislim da će se ta situacija unaprediti i da je najgore što putnici mogu da očekuju su vremenska kašnjenja i, kao što sam rekao, ne puštajte torbu iz vida i ruku“, rekao je Vojinović.

Bonus video:

18:26

AMERIKA STVARA PANIKU U UKRAJINI! Zatvaraju se letovi, ambasade povlače svoje ljude STRUČNJACI PREDVIĐAJU DA ĆE DOĆI DO SUKOBA

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.