KONAČNO! Doneta prva presuda zbog rušenja u Savamali!
Foto: Filip Plavčić

VALA, NAČEKALI SMO SE

KONAČNO! Doneta prva presuda zbog rušenja u Savamali!

Naročito zanimljiv deo odluke suda je onaj u kojem piše "da je opšte poznato da je rušenje 25. 4. 2016. godine izvedeno od strane tuženog, odnosno grada Beograda", ističe Marković.
Objavljeno: 15:58h

U iščekivanju da tužilaštvo istraži ko je i po čijem nalogu pre više od 11 meseci lišavao ljude slobode i rušio objekte u beogradskom naselju Savamala, javnost je dočekala prvu presudu suda.

Naime, Privredni sud u Beogradu je krajem decembra prošle godine ustanovio da je preduzeće Milenijum tim, koje raščišćava teren za izgradnju "Beograda na vodi", rušenjem dva preostala objekta na prostoru Hercegovačke 4, koji su preživeli "fantome", narušilo državinu preduzeću Transport Peroni d.o.o.

foto: Zorana Jevtić

- Pored toga što je to samo prvostepena presuda, ohrabruje činjenica da postoje sudije koje će u ovakvim okolnostima i pored pritiska aktuelne vlasti obavljati svoj posao časno i pošteno u skladu sa Zakonom i svojom profesijom. Drugu tužbu protiv Milenijum tima, koji je parcelu na kojoj se nalazio naš poslednji objekat, potpuno ogradio a zatim objekat i porušio u septembru prošle godine, podneli smo takođe Privrednom sudu i taj postupak je u toku, kaže za Danas Vladimir Marković, direktor preduzeća Transport Peroni, jedan od vlasnika porušenih objekta u Savamali.

Pravo državine za razliku od prava svojine, predstavlja faktičku vlast na stvari. Primera radi, pravo državine nad stanom ima osoba koja plaća kiriju i koja u njemu živi, iako nije vlasnik. U ovom konkretnom slučaju Privredni sud je ustanovio da je preduzeće Transport peroni d.o.o. koristilo porušene objekte u Hercegovačkoj ulici. Kako je firma Milenijum tim uložila žalbu na ovu odluku suda, o pravosnažnosti presude odlučiće Apelacioni privredni sud. Ukoliko presuda bude potvrđena, firma Transport peroni d.o.o će imati pravo da u parničnom postupku zatraže naknadu štete.

foto: Zorana Jevtić

Vladimir Marković podseća da je nakon što je grupa ljudi pod fantomkama u noći između 24. i 25. aprila prošle godine rušila po Hercegovačkoj, pukim previdom ostalo neporušeno tri objekta u vlasništvu preduzeća Transport Peroni, te da su zbog toga kako kaže, nastavljene njihove agonije na ovoj parceli.

- Obzirom da "posao" nije završen, aktuelna vlast se svim silama obrušila na nas, ujedno obmanjujući javnost pričom o tri barake, iako je na ovoj katastarskoj parceli porušeno više od 12 objekata, ili bolje rečeno pola Hercegovačke ulice. I pored toga što smo preostale naše objekte ofarbali, u nameri da ih označimo, ništa ih nije sprečilo da svoj posao dovrše, s tim što je tada posao obavljen u "rukavicama". U organizovanoj i koordiniranoj kriminalnoj akciji, zloupotrebom institucija i vršenjem krivičnih dela, do kraja septembra porušena su nam i ova tri preostala objekta, zbog kojih smo i tužili Milenijum tim. Jedina razlika u odnosu na rušenje od aprila je što je policija prilikom ovih rušenja u avgustu i septembru izašla na lice mesta, ali ništa nije preduzela, navodi Marković.

On podseća da su zbog vandalskog rušenja po Savamali, u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine tužili i Grad Beograd radi smetnje državine, ali da je Prvi osnovni sud u Beogradu njihov zahtev odbio.

foto: Espreso

- U ovom postupku doneta je prvostepena presuda kojom je naš zahtev odbijen sa obrazloženjem da ti objekti više ne postoje, što nije bio predmet našeg zahteva, na šta smo uložili žalbu. Naročito zanimljiv deo odluke suda je onaj u kojem piše "da je opšte poznato da je rušenje 25. 4. 2016. godine izvedeno od strane tuženog, odnosno grada Beograda", ističe Marković.

Naš sagovornik ističe da pravosuđe ipak brže radi na ovom slučaju, nego Tužilaštvo od koga cela javnost već jedanaest meseci očekuje informacije.

- Privredi sud u Beogradu vodi naše postupke kao hitne i u vrlo kratkim rokovima drži ročišta i donosi odluke. Brzina u radu je bila i u postupanju Prvog osnovnog suda u Beogradu, ali samo iz razloga što sud nije prihvatio nijedan naš dokazani predlog. Od tužilaštva očekujem da počne da radi svoj posao, tako što će u najkraćem vremenu i bez pritiska vlasti identifikovati i privesti pravdi nalogodavce i izvršioce i protiv njih pokrenuti krivični postupak, te da će ih osuditi a ne da prolongiranjem postupka dođe do zastarelosti, kao što je već poznata praksa u nekim slučajevima.

Takođe očekujem da se istraži i uloga gradonačelnika, koga je premijer označio kao direktno odgovornog za rušenje, ali i svih drugih iz vrha vlasti i da će snositi punu odgovornost. Ostavke nadležnih smo očekivali odmah, jer je bilo jasno da iza ovoga stoji vrh vlasti što smo i naveli u krivičnoj prijavi - kaže Marković i dodaje da su posledice ovog bezumlja velike i nenadoknadljive.

(Espreso.co.rs / Danas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.