I OVAJ FAKULTET U BEOGRADU ZNAČAJNO PODIŽE ŠKOLARINU: Oglasio se i dekan!
Studenti, Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

POSKUPLJENJE

I OVAJ FAKULTET U BEOGRADU ZNAČAJNO PODIŽE ŠKOLARINU: Oglasio se i dekan!

Popović je dodao da studenti dobijaju mnogo više u odnosu na ono što plaćaju

Objavljeno:

Dekan Mašinskog fakulteta Vladimir Popović rekao je danas da je razlog poskupljenja školarine na Mašinskom fakultetu od 46,8 odsto to što cena dugo vremena nije drastičnije menjana.

"Razlog poskupljenja je što nismo jako dugo podizali školarine, nama je još 2003. godine školarina bila 60.000 dinara. Dva puta smo je menjali, podizali smo je u međuvremenu po 6.000 dinara tako da je do ove godine bila 72.000 dinara", rekao je Popović.

On je dodao da je Mašinski fakultet do skoro bio među fakultetima sa najnižom školarinom na Beogradskom univerzitetu i naveo da će sa novim iznosom od 108.000 dinara i dalje biti među jeftinijim tehničkim fakultetima.

Mašinski fakultet
Mašinski fakultetfoto: Espreso.co.rs

"Čak sa ovim podizanjem na 108.000 dinara mi ćemo biti na donjoj vrednosti kada je reč o grupaciji tehničkih fakulteta. Svi troškovi su se za ovih dvadesetak godina drastično podignuli. Mi imamo veliki broj budžetskih mesta, tako da je nama praktično samo 100 studenata na samofinansiranju, a čak 520 na budžetu", objasnio je Popović.

Na pitanje koliko će novi cenovnik uticati na broj novoupisanih studenata, dekan Mašinskog fakulteta je rekao da ne očekuje promene jer je broj samofinansirajućih studenata jako mali.

Popović je dodao da studenti dobijaju mnogo više u odnosu na ono što plaćaju i rekao da je u odnosu na fakultete sa Šangajske liste, Mašniski fakultet u Beogradu značajno jeftiniji.

"To su školarine neuporedive sa onim što se kod nas pominje. Ovo kod nas se zove sufinansiranje, to znači da država uglavnom finansira, a student plaća manji deo. Mi sa tih 108.000 dinara sigurno ne pokrivamo školarinu jednog samofinansirajućeg studenta", zaključio je Popović.

Podsetimo, mnogi fakulteti su u skorije vreme podigli školarine.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.