OBOŽAVA LJUDE I DECU, I IMA VEOMA IZRAŽENO SVOJE "JA": Upoznajte Hajdi - blesavu viršlicu VELIKOG SRCA! (FOTO)
Lepotani na ulici Beograda, Foto: Aleksa Petrović

ESPRESO LJUBIMAC

OBOŽAVA LJUDE I DECU, I IMA VEOMA IZRAŽENO SVOJE "JA": Upoznajte Hajdi - blesavu viršlicu VELIKOG SRCA! (FOTO)

Zvezda naše rubrike Espreso ljubimac ovoga puta je Hajdi, jazavičarka koja obožava da pozira ispred fotoaparata...

Objavljeno: 10:53h

Okretnu, bistru i umiljatu jazavičarku Hajdi sreli smo ispred crkve Svetog Marka gde je uveliko pozirala pred fotoaparatom svog vlasnika Dragana.

Od silnog fotografisanja nije se umorila, naprotiv - bila je rada da ispozira i za rubriku Espreso ljubimac.

Hajdi ima dve i po godine, prelepu sjajnu dlaku i neverovatno je druželjubiva. Poseduje lovački temperament, veoma izraženo “svoje ja“ i srce koje kuca samo za najdraže.

Hajdi
Hajdifoto: Aleksa Petrović

Dok smo o njoj ćaskali sa Draganom, ona je već pronašla društvo u obližnjem parku gde je trčkarala igrajući se sa drugim psom. Čak je i jednoj ženi skočila u susret i polizala joj obraz u znak naklonosti.

- Moja devojka i ja smo Hajdi usvojili kada je imala pet meseci i postala je ravnopravni član porodice, započinje Dragan priču o svom ljubimcu za naš portal.

Hajdi i Dragan
Hajdi i Draganfoto: Aleksa Petrović

- Hajdi je i poslušna i nemirna istovremeno, priča nam Dragan kroz smeh i dodaje da ima pravi duh jazavičara koji je karakterističan po tome što je stalno u pokretu i što je apsolutno sve interesuje.

- Radoznala je, obožava druge pse i ljude. Ima blagu narav, ali i blesavu, kaže Dragan.

Hajdi je pravi gurman, uživa u hrani i voli sve da jede.

- Uglavnom jede svoju hranu koja je predviđena za životinje, ali naravno ne možemo da joj ne damo i našu hranu

1 / 9 Foto: Aleksa Petrović

Stari Egipćani su jazavičare opisivali kao žestoke i vatrene. Nemci su dodatno usavršili rasu i dali im prepoznatljiv izgled kakav i danas ima.

Zanimljivosti o jazavičarima

Jazavičar često simbolizuje Nemačku, a bio je i maskota Olimpijskih igara 1972. u Minhenu. S obzirom na to da je odgojen za lov na jazavce koji se skrivaju u rupama u zemlji, jazavičar je jedini lovački pas koji lovi i na zemlji i pod zemljom.

Otkriće predstave psa veoma sličnog jazavičaru u grobnici jednog faraona staroj oko 4.000 godina pre n.e. navodi na zaključak da kratkodlaki jazavičar vodi daleko poreklo iz Egipatskog carstva. Kinolozi, međutim, smatraju verovatnijim da je ovaj pas nastao u Nemačkoj, ukrštanjem niskonogog švajcarskog goniča tipa jura sa pinčerom.

Od kratkodlakog jazavičara nastala su druga dva varijeteta, koji se od svog pretka razlikuju samo po krznu. Dugodlaki jazavičar nastao je u Nemačkoj početkom 16. veka, ukrštanjem kratkodlakog jazavičara sa španskim i nemačkim epanjelima.

Jazavičar, Espreso ljubimac
foto: Aleksa Petrović

Oštrodlaki jazavičar, zadivljujuće dobro prilagođen za lov, zahvaljujući gustoj dlaci koja ga štiti od hladnoće i trnja, nastao je u 19. veku, ukrštanjem između kratkodlakog jazavičara, šnaucera, dendi chirmont terijera, i verovatno, škotskog terijera.

U Francuskog su jazavičari veoma cenjeni pre svega kao psi za društvo, dok su u Velikoj Britaniji i Nemačkoj i dalje ostali lovci istančanog njuha. Ovi hrabri, izdržljivi i krupni psi love lisice, vidre i jazavce (nemačka reč Dachshund znači "lovac na jazavce"), piše Opušteno.rs

Iako su prvenstveno jamari, takođe mogu biti uspešni u lovu hajkama kao i krvoslednici, jer su posebno nadareni za potragu za ranjenim životinjama. Za isti varijetet prema tipu dlake važe iste fizičke i psihičke karakteristike bez obzira na visinu. Jazavičari su nežni, posesivni i inteligentni. Ako žive u stanu postaju skloni gojenju i neophodna im je dijeta i fizička aktivnost.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.