NEKAD ZA KAZNU U ĆOŠAK, DANAS U STOLARSKI RADIONICU: Društveno-koristan rad za "NEVALJALCE" zaživeo u školama
Foto: Profimedia

kORISNO I HUMANO

NEKAD ZA KAZNU U ĆOŠAK, DANAS U STOLARSKI RADIONICU: Društveno-koristan rad za "NEVALJALCE" zaživeo u školama

"Nevaljalci" iz Tehničke škole "Drvo art" na originalni način su odradili svoju "kaznu"

Objavljeno:

Dežurne pričalice i nestašni đaci nekada su odlazili u ćošak. Danas, za brbljanje na času, zadirkivanje drugara, kašnjenje na nastavu đaci dobijaju metlu i krpu u ruke.

Društveno-koristan rad, koji smo gledali u američkim filmovima, postao je stvarnost i u našim školama. Sudeći po komentarima iz škola, đaci se ne bune, a i nastavnici kažu da "kaznene mere" povoljno utiču na njihovo "prevaspitavanje".

"Nevaljalci" iz Tehničke škole "Drvo art" na originalni način su odradili svoju "kaznu".

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

U sklopu društveno-korisnog rada, đaci su napravili i poklonili 13 kućica za ptice organizaciji Animal Rescue Serbia i tako uradili nešto korisno za grad.

- "Drvo art" škola i ARS nedavno su započeli saradnju, u kojoj će srednjoškolci praviti kućice za beogradske vrapce i druge male ptice - kaže Zorica Đoković, direktorka škole "Drvo art".

- NJih će postavljati na nepristupačna mesta pogodna za njihovo gnežđenje ili ih poklanjati donatorima, koji žele i imaju uslova da ih postavljaju u krugu svojih organizacija ili domova.

U Gimnaziji "Patrijarh Pavle" školskim pravilnikom razradili su zakonske odredbe.

Taksativno su nabrojani prekršaji, ali i "vaspitne mere" koje se primenjuju kada su đaci neposlušni. Kako navodi Jasmin Nikolovski, direktor škole, cilj društvenokorisnog i humanitarnog rada jeste prevencija nepoželjnog i društveno neprihvatljivog ponašanja učenika kroz razvoj poželjnih i pozitivnih oblika ponašanja. "Kazne" su prilagođene učinjenom prekršaju, ali i godišnjem dobu.

- Zimi, to je čišćenje snega, kada je lepo vreme, skupljaju lišće, pikavce, papire po dvorištu, čiste učionice, skidaju špaklom žvake sa klupa, usisavaju biblioteku - kaže Nikolovski.

- U društveno-koristan rad spada i produžetak obaveza redara, pomoć domaru u radionioci, pomoć dežurnom nastavniku, osmišljavanje i izrada panoa na određenu temu.

Takođe, tu je uključen i humanitarni rad, recimo, sakupljanje odeće.

Sagovornik ističe da, ako učenik ima ukor odeljenjskog starešine, društveno-koristan rad će odrađivati dva puta nedeljno, i to tri nedelje, za ukor odeljenjskog veća kazna je - tri puta nedeljno tri nedelje, za ukor direktora - tri puta nedeljno tokom meseca i za ukor nastavničkog veća četiri puta nedeljno, i to mesec dana. "Radno vreme" učenika je od 15 do 45 minuta.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

BLAŽI PREKRŠAJI

Društveno-koristan rad se, uglavnom, primenjuje kod blažih prekršaja - pričanja na času, dobacivanja, zadirkivanja. Koja će se mera biti izrečena, odlučuje tim za prevenciju nasilja. Uglavnom je to čišćenje učionice, sadnja cveća, sređivanje dvorišta, da dečak ponese devojčici ranac, ako ju je zadirkivao.

Osim "klasičnih" kazni, u nekim školama postoje i zanimljive prezentacije, pa učenik koji je prekršio pravila treba da uradi projekat na temu svog "ponašanja" i predstavi ga drugovima.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.