NAJEZDA PACOVA U KALUĐERICI: Kupaju se u POTOKU, goste TRULOM lubenicom... Jezivi prizori!
Ilustracija, Foto: Profimedia

pacovi u kaluđerici

NAJEZDA PACOVA U KALUĐERICI: Kupaju se u POTOKU, goste TRULOM lubenicom... Jezivi prizori!

Kada žive u gradu, pacovi ulaze i u kanalizacione cevi, pa tako mogu da završe i u stanovima putem WC šolje

Objavljeno:

Gde ima vode, smeća i hrane, tu su i pacovi, a ovaj snimak iz Kaluđerice definitivno pokazuje najružniju stranu grada.

Pacovi koji su doslovno kao zečevi, bezbrižno caruju na svom terenu gde ljudska noga ne kroči - jer okruženi su prljavom vodom i đubretom, a imaju sve što njima treba.

Naime, ovaj prostor prepun je pogodnih skloništa, a tu je i hrana.

Njihov "posao" je samo da njuškaju i traže organske ostatke, što i rade poprilično agresivno.

Iako su deo prirode, pacovi se smatraju ružnim i prljavim životinjama, ali ne bez razloga. Za to nisu krivi oni, već čovek - tu gde ljudi za sobom ostavljaju nered, javljaju se kolonije glodara.

Tako smo u situaciji da moramo da smanjujemo njihovu brojnost. Kada bi se dertizacija sprovodila kako treba, a okolina održavala čistom i urednom, pacovi se ne bi javljali u ovolikom broju.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kod nas su od glodara u gradskoj sredini najviše rasprostranjeni sivi pacov i kućni miš.

- Štetni glodari koji žive u ljudskim naseljima ili njihovoj neposrednoj blizini, javljaju se kao značajni rezervoari prouzrokovača raznih infekcija. Oni mogu biti direktni prenosioci infekcija ili domaćini vektora kao što su buve i krpelji koji su izvor zaraznih bolesti. Mišoliki glodari predstavljaju uzročnike i prenosioce niza ozbiljnih zaraznih i epidemijskih oboljenja čoveka i domaćih životinja. Bolesti koje oni prenose mogu se podeliti na one uzrokovane bakterijama (bruceloza, leptospiroza, tuberkuloza, kuga, salmoneloza i dr.), rikecijama i virusima (slinavka i šap, besnilo, hemoragična groznica i dr.), parazitima (trihineloza, kokcidioza, lajšmanioza), protozoama (toksoplazmoza, amebijaza, sarkocistoza) i one izazvane gljivicama (razne dermatomikoze i trihofitije) - objasnili su ranije u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Kada žive u gradu, pacovi ulaze i u kanalizacione cevi, pa tako mogu da završe i u stanovima putem WC šolje.

- U stambenim zgradama, ovi glodari se najčešće mogu primetiti u podrumskim prostorijama, kanalizacionim cevima, prostorijama sa kontejnerima za đubre i u drugim prostorijama gde je nizak higijenski nivo. Pacovi se mogu kretati kroz kanalizacione cevi u zgradama i izaći u stan kroz WC šolju ili slivnik na podu ukoliko isti nije obezbeđen dobro pričvršćenom rešetkom - objasnili su marta meseca iz Zavoda za "Telegraf".

Zbog povećanog broja glodara koji je zabeležen ovog proleća, radnici Sektora za ekologiju JKP "Gradska čistoća" počeli su 1. juna deratizaciju u raznim delovima grada.

Građani se mogu obratiti "Gradskoj čistoći" ako imaju problem sa povećanim brojem glodara na telefon Sektora ekologije ili putem maila, a ekipe izlaze na teren u roku od 48 sati.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.