GRADSKI ARHITEKTA FOLIĆ: Gradonačelnika Malog nije lako ubediti ni u šta, ali kad ga ubedimo - sve se ispoštuje! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

ESPRESO intervju

GRADSKI ARHITEKTA FOLIĆ: Gradonačelnika Malog nije lako ubediti ni u šta, ali kad ga ubedimo - sve se ispoštuje! (VIDEO)

Folić je u intervjuu za Espreso otkrio šta je sve urađeno od 2014. godine od kada je na postavljen na funkciju gradskog arhitekte, kao i šta je trenutno u planu
Objavljeno: 12:22h

Gradski arhitekta Milutin Folić, u intervjuu za Espreso otkrio je šta je sve urađeno od 2014. godine od kada je na postavljen na funkciju gradskog arhitekte, šta je trenutno u planu, pričao nam je o rekonstrukciji Slavije, kao i koliki je izazov od nje napraviti uređen trg, koja je glavna ideja ove rekonstrukcije, kakvu saradnju ima sa gradonačelnikom Sinišom Malim, da li se lako dogovaraju, šta je sa idejom da centar grada postane velika pešačka zona, i koje krupne promene će preživeti to centralno jezgro, šta se zapravo zna o metrou u Beogradu, i kada ćemo ga dobiti, koje tačke će biti povezane, i da li će Trg biti zaobiđen zbog Beograda na vodi, ali i šta kaže okolnim delovima Beograda koji se često žale i zameraju da su zapostavljeni kada je urbanizacija u pitanju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Pogledajte ceo intervju sa gradskim arhitektom Milutinom Folićem:

Od 2014. godine ste gradski arhitekta. Šta se uradilo od tada, a šta je trenutno u planu?

foto: Filip Plavčić

- Od početka je najvažnije bilo postaviti jasne ciljeve, jasna strategija, da se na neki način odredi smer u kojem će Beograd da se kreće. Mi smo to radili na nekoliko stubova, i moja uloga je podeljena na neke četiri oblasti. Prva je usvajanje urganističkih planova, što je osnov za sve što se dešava u gradu. Usvojeno je skoro 150 planova, urbanistički plan, i planovi generalne regulacije. To je ogroman posao, a ekvivalent tome je rad od osam godina nekog prethodnog sastava, komisija i gradskih uprava. Drugi temelj svega što radimo je infrastruktura. Veliki infrastrukturni projekti su pokrenuti. Tu imamo nastavak sa mosta na Adi ka Tošinom bunaru koji je uveliko u toku, to je još jedan bulevar na Novom Beogradu koji će biti završen u nekoliko meseci, pristupne saobraćajnice na Prokopu, takođe u završnoj fazi, do leta će biti puštene u saobraćaj, proširenje Tošinog bunara je završeno, radimo na tome da se bulevar Zorana Đinđića proširi do Vladimira Popovića..

foto: Filip Plavčić

Šta nam možete reći o rekonstrukciji Slavije, koliki je izazov od Slavije napraviti uređen trg, i koja je glavna ideja ove rekonstrukcije?

foto: Filip Plavčić

- Sve što se nalazi u javnim prostorima, a nije rekonstruisano, mora da dođe na red da se rekonstruiše. Slavija je već duže vreme devastirana, problem nije samo saobraćaj, već i kako ona izgleda. Dakle, razrušeni trotoari, objekti koji se urušavaju, koji svakako nisu slika koja treba da se vidi na trgovima. Slavija je čvorište nekoliko najvažnijih saobraćajnica, preko koje dnevno prođe mnogo građana, i mi ne možemo da dozvolimo sebi takav luksuz da ostane u takvom stanju. Mi smo taj projekat na neki način nasledili, jer je pokrenut pre 10 godina. U skladu sa konkursom smo, ukidajući naravno podzemne prolaze, dali smo pešacima prioritet. Plato koji je lepo planiran nalaziće se između Narodne banke i Trga Slavija, povija se blago prema Nemanjinoj i formira jedan nivelisani prostor u kojem će se naći turistički infocentar. Osnovne stvari koje ćemo dobiti rekonstrukcijom Slavije biće uvođenje reda, predivan gradski prostor, dobićemo i fontanu u centru. Biće velika i lepa promena. U blizini se gradi hotel Hilton, na uglu dva kralja, kralja Milutina i kralja Milana. To je hotel koji će u velikoj meri ne samo za sebe napraviti destinaciju, nego će od Beograda napraviti destinaciju.

foto: Filip Plavčić

Kakvu saradnju imate sa Sinišom Malim, i da li se lako dogovarate?

foto: Filip Plavčić

- Imamo fenomenalnu, dinamičnu saradnju. Ne dogovaramo se lako ni oko čega. Svaki dogovor mora da bude potkrepljen dobrom dokumentacijom, sa kojom izlazimo ispred njega. Nije ga lako ubediti u bilo šta, ali od momenta kada uspemo da dokažemo da Beograd treba da dobije sve što zahtevamo, mi smo dobili sredstva za realizaciju. Kada se nešto dobro argumentuje, onda se dobije i zeleno svetlo i dogovor se poštuje. S druge strane, gradonačelnik je veoma energičan i meni to znači jer imamo sličnu energiju. Zajedničkim snagama se borimo za veliku promenu, na bolje, da nešto ostane iza nas. Upravo takvim odnosom mi uspevamo da započnemo i završimo projekte.

Celokupan intervju pogledajte u VIDEO formatu.

(Milka Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.