BEOGRAD: Proslava HANUKE uz TRUBAČE!
Foto: Fonet

šalom

BEOGRAD: Proslava HANUKE uz TRUBAČE!

Hanuka je praznik svetlosti i da se na taj praznik pali svake noći po jednu sveća više na svećnjaku
Objavljeno:

Jevrejski centar "Habad Srbija" organizovao je danas proslavu najradosnijeg jevrejskog praznika Hanuke ispred tog centra i tom prilikom, po običaju, upaljene su tri sveće na velikom osmokrakom svećnjaku Hanukiji odnosno Menori.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kan, koja je upalila jednu od sveća, rekla je da je veoma dugo vremena u istoriji njenog naroda, svetlo Hanuke bilo je jedini simbol za bolju budućnost.

foto: Fonet/AP

Danas, Jevreji žive u veoma drugačijim situacijama i uslovima, zahvaljujući državi Izrael. Za nas, obrazovanje i očuvanje jevrejske demokratske države najveće je čudo - rekla je ambasadorka.

Ona je podsetila mnogobrojne okupljene da u ovom momentu, širom sveta, milioni Jevreja pale Hanuka sveće, da bi se podsetili čuda iz Hrama pre više od 2.000 godina, kada je po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u Hram, ulje za sveće kojeg je bilo za samo jedan dan, potrajalo citavih osam.

Osnivač Centra "Habad" rabin Jehošua Kaminecki rekao je da je poruka najradosnijeg jevrejskog praznika da šta se uradilo juče, nije dovoljno za danas i da se svaki dan mora dodati više svetlosti na svet i biti bolji čovek.

Kaminecki je rekao da je Hanuka praznik svetlosti i da se na taj praznik pali svake noći po jednu sveća više na svećnjaku.

- Danas smo upalili tri, sutra ćemo četiri, dan posle pet i tako dalje osam dana. Poruka je šta smo uradili juče, nije dovoljno za danas i svaki dan moramo dodati više svetlosti na svet i biti bolji ljudi - rekao je Kaminecki.

Centar "Habad" organizovao je proslavu trećeg dana Hanuke, a praznične pesme svirali su trubači.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.