ZAPAD PROČITAO DIKTATORA: Vučić ruši demokratiju u Srbiji, izbor Ane Brnabić je samo PREDSTAVA ZA EU KOMESARE!
Foto: Dragana Udovičić

Vašington post piše

ZAPAD PROČITAO DIKTATORA: Vučić ruši demokratiju u Srbiji, izbor Ane Brnabić je samo PREDSTAVA ZA EU KOMESARE!

- Vučić na rečima podržava takozvane zapadne vrednosti, dok u stvari ruši demokratske principe - piše ovaj list

Objavljeno: 11:28h

Aleksandar Vučić je izabrao taktiku, koja je odavno jasna mnogima u Srbiji, da na rečima podržava demokratske vrednosti, pomirenje u regionu i vladavinu prava, dok u realnosti ruši demokratski poredak, preko tabloida koji su pod njegovom kontrolom - naslovima o "ustašama", "šiptarima" i "pederima koji prenose boleštine" širi međunacionalnu i svaku drugu mržnju, vraća region u krvave devedesete, i tako se održava na vlasti.

Na njegovu nesreću, ovo je postalo i više nego jasno i Zapadu.

Vašington post je objavio tekst koji je napisala Valeri Hopkins, koja radi za BIRN, u kojem se do detalja objašnjava kako se Vučićev poslednji politički potez, postavljanje gej ministarke Ane Brnabić na mesto premijera, savršeno uklapa u ovaj prevarantski koncept.

Prenosimo ovaj tekst iz Vašington posta.

"Zamislite da ste dobro etablirani vođa balkanske države, koji ima solidnu kontrolu vladajuće partije, i da ste odlučili da, kako biste ostali na vlasti, morate polako da srušite demokratske institucije koje su izgrađene u godinama posle kolapsa komunizma, pre jedne generacije. Već ste počeli sa jačanjem pritiska na medije, zastrašivanjem političkih protivnika, i polako da urušavate sistem podele vlasti.

Ali postoji jedan problem: u isto vreme dok ovo radite, pokušavate da se priključite Evropskoj uniji, jer znate da će vam to doneti dodatnu popularnost kod glasača. A to vam neće poći za rukom osim ukoliko ne ubedite Brisel da ste liberalni demokrata u koga se može imati poverenje, čovek koji poštuje različitost i vrednuje toleranciju. Šta vam je činiti?

foto: Beta

U slučaju Srbije, imenujete mladu LGBT ženu, sa obrazovanjem koje je stekla na Zapadu, za premijera. To je, u svakom slučaju, ono što je uradio predsednik Aleksandar Vučić. Pitanje je sada, da li će bilo ko shvatiti ovo imenovanje ozbiljno.

Mandatarka, 41-godišnja Ana Brnabić, nije članica niti jedne stranke, niti je ikad birana (na izborima) na neku poziciju. Ona je ušla u politiku prošle godine, kad ju je Vučić postavio na mesto ministarke državne uprave i lokalne samouprave. I dok bi uloga predsednika trebalo da bude uglavnom ceremonijalna, svi očekuju da će Vučić nastaviti da drži konce vlasti u svojim rukama. On je čak rekao da će Brnabić da se fokusira samo na ekonomiju, dok će bivši premijer Ivica Dačić "u suštini voditi politički deo Vlade". (Paradoksalno, Dačić, koji je kao i Vučić počeo svoju političku karijeru kao saveznik Slobodana Miloševića, u prošlosti je imao homofobične komentare).

Srbija, koja je postala kandidat za pristupanje EU 2012. godine, ali zadržala je bliske odnose sa Moskvom, je društveno konzervativna zemlja: nešto ispod 50 odsto ispitanika je u anketi 2012. godine reklo da je "homoseksualnost bolest koju treba lečiti". Parada ponosa 2010. završila se sa nasiljem, pošto je skoro 150 ljudi povređeno kad su ih napali anti-gej demonstranti. Parade su ponovo dozvoljene tek 2014. godine. U poslednjih par godina one su visoko militarizovane - nekih 5.000 policajaca je štitilo učesnike. Vučićevu odluku odmah su pohvalili zapadni mediji, i pozdravile su međunarodne diplomate. Ali neki posmatrači su skeptični, i kažu da Srbije pokušava da uveri Zapad da podržava zapadne vrednosti, dok maskira trend rastuće autoritarnosti.

foto: Reuters

Posle Vučićevog izbora, mnogi u predsednikovoj stranci i vladajućoj koaliciji su se žalili na selekciju Brnabićke, zbog njene seksualne orijentacije, i nekoliko dana je njen izbor u srpskom parlamentu bio pod znakom pitanja. Vučić je, izgleda, obezbedio dovoljno podrške da osigura njen izbor. Ipak, sumnja u to koliko će ona zaista uspeti da postigne je veoma raširena.

Koen Slutmekers, ekspert za Srbiju Sa londonskog Univerziteta Queen Mary, kaže da je izbor Brnabićke samo poslednji u nizu primera Vučićeve strategije "taktičke evropeizacije", u okviru koje on samo na rečima zalaže za takozvane zapadne vrednosti, dok u realnosti urušava demokratske principe.

- Nominacija Brnabićke za mesto premijera je pokušaj da se smiri zapadno javno mnenje i da se da argument evropskim komesarima, funkcionerima i diplomatama, da on ne može biti tako loš, ako predlaže gej ženu za mesto premijera - kaže Slutmekers.

Imajući u vidu slabost opozicije, eurokrati vide Vučića kao najbitnijeg političara u Srbiji, i funkcionišu pod pretpostavkom da je on ključan za održavanje mira u nemirnom regionu. Mnogi evropski političari smatraju da su bivše vođe nacionalista jedini lideri na Balkanu koji mogu da sprovedu reforme koje su neophodne da bi njihove zemlje ušle u okvire EU. Florijan Biber, direktor Centra za južnoevropske studije na Univerzitetu Grac u Austriji, ovaj pristup naziva "stabilokratijom".

foto: Espreso.co.rs

U slučaju Srbije, evropski lideri stavljaju kao prioritet delikatne pregovore sa Kosovom, čiju nezavisnost Beograd još ne priznaje, kao i pridobijanje Beograda da se uključi u pokušaj da se ograniči rastući uticaj Rusije u regionu. Ali ova strategija oslanjanja na jednu osobu nosi sa sobom rizik dugoročne štete demokratiji i čini da su neki inače proevropski orijentisani građani Srbije razočarani Unijom.

U petak, Vučić se počastio inauguracijom koju je njegova partija uporedila sa sahranom maršala Josipa Broza Tita, koji je vodio Jugoslaviju od kraja Drugog svetskog rata do svoje smrti, 1980. godine. Vođe 38 zemalja su bile prisutne na sahrani, što je bilo svedočanstvo Titovoj ulozi kao vođe Pokreta nesvrstanih. Ova tradicija balansiranja između Istoka i Zapada je popularna u srpskoj javnosti, i nju Vučić voli da oponaša.

Ana Brnabić će verovatno biti imenovana za premijera 30. juna, uz mnogo manje slavlja. Jedan srpski vebsajt je najbolje opisao šta očekuje od njenog premijerskog mandata objavivši tekst "42 stvari koje će se promeniti u Srbiji sa gej premijerom". Pored svakog broja na listi bio je ostavljen prazan prostor, osim pored broja 42, gde je pisalo samo "ništa". "

(Espreso.co.rs/Wahsington Post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.