PRVO OBRAĆANJE NOVOG PREDSEDNIKA: Pročitajte celokupni govor Aleksandra Vučića nakon položene zakletve!
Foto: RTS printscreen

reči za istoriju

PRVO OBRAĆANJE NOVOG PREDSEDNIKA: Pročitajte celokupni govor Aleksandra Vučića nakon položene zakletve!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nakon svečanog polaganja zakletve nad Ustavom i Miroslavljevim jevanđeljem u Domu narodne Skupštine obratio prisutnima

Objavljeno:
foto: Beta/Miloš Miškov

- I, na kraju, prestali smo da se molimo, bilo kome za mrvice, ali smo počeli da verujemo, u sebe, i u Srbiju. I na svemu tome, na toj promeni, izgradili smo temelj sopstvene budućnosti, i budućnosti ove zemlje.

Na tom temelju, nameravam, zajedno sa vladom Srbije, da nastavim da gradim. Da dižem, zajedno sa svima u Srbiji, sprat po sprat, stepenik po stepenik, ploču po ploču, bez želje da tu građevinu ikada završim, već da je samo podignem dovoljno visoko, dovoljno stabilno, da drugi, posle mene, posle nas, mogu da odu u neslućene visine.

I vrlo sam svestan, šta mi je potrebno, šta je potrebno nama, da obavimo taj ni najmanje lak, ni kratkotrajan zadatak. A potrebno nam je ono u šta se zaklinjao veliki Tomas Edison: težak rad, posvećenost i zdrav razum. I potrebno nam je da u svakoj teškoći, a mnoge su pred nama, tražimo ono što je u njima tražio Albert Anštajn - priliku da uspemo.

- I potrebno nam je, i tu ću prestati sa citatima, da, poput Tomasa Džefersona, verujemo u sreću, ali i da, kao i on, znamo da nje uvek bude više, ukoliko još više i teže radimo.

-To je ključ za vrata naše budućnosti. Vrlo prost, ako si spreman da ga uzmeš u ruke i okreneš u pravom smeru. Težak rad, posvećenost tom teškom radu, zdrav razum koji nam govori da se prilike kriju u preprekama koje su pred nama, i sreća koju zaslužujemo, osvajamo, svojim teškim i neprestanim radom.

- I kada prihvatimo to, ta prosta pravila, moći ćemo da rešimo sve zadatke koji su pred nama, a čiji je broj i te kako velik.

foto: FONET

Mir - stalni, stabilni, plodonosni mir, u Srbiji i u celom regionu, svakako je prvi od njih. I radiću na njemu, razgovaraću sa svakim, nudiću rešenja, insistiraću na dijalogu i kompromisu, jer duboko verujem da je on osnova svakog napretka, svakog uspešnog posla, i bezbedne budućnosti.

Dakle, mir I stabilnost, za mnoge izlizane reči bez stvarnog I životnog značenja, jesu i biće srž mog budućeg političkog delovanja. Da bismo uspeli da sačuvamo sebe, moramo da razgovaramo sa svima, ali I da jačamo svoje odbrambene kapacitete, jer samo tako, možemo da sačuvamo zemlju od onih koji nam svakodnevno prete, javno i otvoreno, ali i tiho i prikriveno. Srbija je nezavisna i suverena zemlja, baš takva i samo takva Srbija može biti na ponos svim njenim građanima. Uostalom, sloboda je vrednost koju su naši gradjani uvek stavljali na najviši pijedestal.

Zbog te i takve, ljubljene slobode, Srbija želi sama da gradi I obezbedjuje svoju odbranu, svoje granice, zemlju, vazduh i vodu. Zato, ne želimo da ulazimo u vojne alijanse i paktove i učestvujemo u akcijama protiv nekih drugih naroda i država, kao što su neki od njih učestvovali u agresiji na našu Srbiju. Želimo da budemo svoji na svome, da imamo dobro opremljenu i modernu armiju, srpsku vojsku, koja može i zna da sačuva i odbrani ono što je naše.

foto: epa/andrej cukić

- Mi tuđe nećemo, ali svoje nikome nećemo dati. I bićemo jaki, dovoljno jaki da to možemo i da učinimo. Politika vojne neutralnosti biće politika koju ću da štitim, ali i saradnja sa svima čiji deo ne želimo da budemo, ali imamo obavezu da gradimo drugačije i bolje odnose.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.