NAJVEĆE GROBLJE NA SVETU IMA VIŠE TELA NEGO ŠTO 4 EVROPSKE DRŽAVE IMAJU STANOVNIKA: Broj pokopanih stalno raste
Foto: Printskrin/Youtube/Infoliga

NEVEROVATNO

NAJVEĆE GROBLJE NA SVETU IMA VIŠE TELA NEGO ŠTO 4 EVROPSKE DRŽAVE IMAJU STANOVNIKA: Broj pokopanih stalno raste

Wadi al-Salam na arapskom doslovno znači "dolina mira"

Objavljeno:

Preko šest miliona pokojnika pokopano je na najvećem groblju na svetu - groblju Wadi al-Salam u svetom gradu Nadžafu u Iraku, piše The Sun. Na tom se pradavnom pokapalištu nalaze posmrtni ostaci proroka, aristokrata i naučnika.

Gledano iz vazduha, Wadi al-Salam podseća na grad jer su grobnice nagurane jedna na drugu. Uz to, groblje se proteže na šest kvadratnih kilometara. Groblje zauzima 13 posto površine grada Nadžafa. Na njemu ima više tela nego što stanovnika imaju Norveška, Finska, Danska i Hrvatska.

Wadi al-Salam na arapskom doslovno znači "dolina mira".

Delatnik jednog tamošnjeg pogrebnog poduzeća rekao je da danas pokapa više osoba nego što ih je njegov otac pokapao za vreme Iransko-iračkog rata (1980. - 1988.). Danas je, kaže, puniji nego što je to bio nakon što su Amerikanci došli u njegovu zemlju.

The Sun navodi da broj pokojnika koji su na njemu pokopani stalno raste jer se u Iraku već decenijama odvijaju razni sukobi. Na vrhuncu Iračkog rata koji se odvijao od 2003. do 2011., na Wadiju al-Salamu dnevno se pokapalo po 250 osoba.

Uz to, groblje je zbog činjenice da je sazdano od mauzoleja i podzemnih katakombi pobunjenicima poslužilo i kao privremeno sklonište.

Kako bi se odgovorilo na potražnju za grobnim mjestima, pojedine se grobnice dodatno produbljuju. Posetioci onima koji su pokopani na većim dubinama počast mogu odati uz pomoć velikih merdevina. Ima grobnica u koje može stati i po 50 pokojnika.

Bonus video: TRAGEDIJA! BROJ MRTVIH U UKRAJINI DRAMATIČNO SE POVEĆAVA! General u penziji: Gradi se novo groblje veličine 400 fudbalskih terena

02:55

TRAGEDIJA! BROJ MRTVIH U UKRAJINI DRAMATIČNO SE POVEĆAVA! General u penziji: Gradi se novo groblje veličine 400 fudbalskih terena

(Espreso/Jutarnji.hr/The Sun)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.