DEVOJČICA (14) SE UBILA, A RODITELJI SU NAKON GODINU DANA OTKRILI SUROVU ISTINU: To nam je ubilo ćerku! (FOTO)
Moli Rasel (14) izvršila je samoubistvo 2017. godine, Foto: Printscreen

jezivo!

DEVOJČICA (14) SE UBILA, A RODITELJI SU NAKON GODINU DANA OTKRILI SUROVU ISTINU: To nam je ubilo ćerku! (FOTO)

Molin otac Ijan kaže da je uveren da je pomenuta društvena mreža delimično odgovorna za smrt njegove kćerke

Objavljeno:

Moli Rasel (14) izvršila je samoubistvo 2017. godine. Kada joj je porodica pogledala profil na društvenoj mreži Instagram, pronašla je uznemirujuć sadržaj što je govorio u prilog depresiji i suicidu.

Molin otac Ijan kaže da je uveren da je pomenuta društvena mreža delimično odgovorna za smrt njegove kćerke.

- Nema sumnje da je Instagram pomogao mojoj kćerki da sebi oduzme život – tvrdi on.

- Imala je toliko toga da ponudi svetu, a sada je više nema. Napisala je i oproštajno pismo koje počinje sa: "Žao mi je. Radim ovo zbog sebe..." – priča on.

Psiholozi navode da je ta fraza česta kod samoubica.

- Kao da žele da poruče da to što čine nije važno, da nije pitanje života i smrti. Ali ovoga puta jeste – kaže psiholog Ged Flin, koji vodi Centar za pomoć samoubicama "Papirus".

Moli je bila najmlađa od tri sestre. Delovala je kao obična tinejdžerka. Imala je samo četrnaest godina. Bila je okrenuta ka budućnosti i puna entuzijazma.

- Radila je svoj domaći zadatak te noći. Spakovala je torbu i pripremala se za naredni školski dan. Kada smo se sutradan probudili, bila je mrtva – priča njen otac.

Svake godine, oko dvesta školaraca u Velikoj Britaniji oduzme sebi život. Moli Rasel je jedna od njih.

- To je tako tužno. Mislim da u sekundi shvatite da vam život više neće biti isti. Otkad je umrla, okrećemo se za sobom i pokušavamo da prodremo ispod površine njenih naloga na društvenim mrežama – objašnjava Ijan.

- Sećam se jedne slike odlično. Devojka iskopanih očiju leži pored plišanog medveda uz poruku ispod "Ovaj svet je tako surov, ne želim više da ga gledam". To su objave i nalozi osobe koja je depresivna i sklona samopovređivanju ili samoubistvu. Ona je imala suviše takvog sadržaja – dodaje on.

Ipak, neki sadržaji su izgledali pozitivni.

- Ali, neke objave su šokantne, kao da ohrabruju samopovređivanje. Između takvih sklonosti i samoubistva postoji veza, uveren sam da je Instagram pomogao mojoj kćerki da se ubije – kaže Ijan.

Na sada obrisanom Molinom profilu, njeni roditelji su pronašli objave koje su neoborivi dokazi samopovređivanja. Sa prikazima krvi, ožiljaka od sečenja, sa heštegovima da se ide dalje u tom pravcu.

Isto tako, tu su se nalazile i sumorne slike i video-snimci koji su prikazivali depresivna stanja i samoubistvo. Objave na njenim nalozima bile su često crno-bele, fatalistične, bez nade.

- Postojao je i određen poziv da se postane član grupe. Ti si depresivan, ja sam depresivan, mnogo nas je, zajedno smo jači. Priključi se našem virtuelnom klubu. Nismo imali pojma da tako nešto postoji na platformi kao što je Instagram – tvrdi Molin otac.

- Oni su još uvek tamo, lako ih je pronaći. Uopšte se ne kriju. Dostupni su javnosti i mislim da ih desetine hiljada dece u zemlji prati – dodaje on.

Ged Flin objašnjava podrobnije prirodu sadržaja sa Molinih naloga na društvenim mrežama.

- Voleo bih da kažem da nisam iznenađen, ali jesam. Samoubistvo nije heštag. To je nezamisliva tragedija – priča on.

U zvaničnom saopštenju, Instagram navodi da "ne dozvoljava sadržaj koji promoviše ili slavi samopovređivanje ili samoubistvo i da sve objave tog tipa uklanja".

Njegov algoritam funkcioniše tako što pomaže korisnicima da lociraju takvu vrstu prikaza. Kada pratite jedan takav nalog, sajt vam sam nudi još.

- Ako algoritam na kome počivaju društvene mreže funkcioniše tako što ohrabruje dalji pristup sadržajima određenog tipa, kao što je ovde slučaj, on se mora uzimati ozbiljnije nego što sada činimo – kaže Flin.

- Zakon o samoubistvu je jasan. Ohrabrivanje nekoga da oduzme sebi život je ilegalno. Svako ko na ili izvan interneta, kroz postupke ili reči, pisano ili usmeno, navodi nekoga da izvrši samoubistvo jeste u najmanju ruku potencijalan zločinac – dodaje on.

On tvrdi i da će društvenim mrežama biti potrebno dugo vremena da promene algoritme, kako bi spasili živote. Ovi sjatovi prikazuju upozorenje pri pretraživanju određenih termina, ali korisnici lako mogu da preskoče ili ignorišu ponudu za pomoć.

- Nije primereno da deca imaju slobodan pristup nekim fotografijama ili snimcima. Industrija društvenih mreža ne može da nastavlja da ponavlja da postoji dugme za pomoć, kada ono lako može da se ignoriše. Moja poruka za njih je da se uozbilje. Samoubistvo je glavni uzrok smrti kod tinejdžera – navodi Flin.

- Moli je ostavila neke beleške, što je za nas srećna okolnost, jer je pokušavala da objasni kako se osećala. Mislila je da nam stvara problem, poručila da nas voli i da ostanemo jaki. Napisala je da se ponosi nama. Svi koji su je poznavali radovali su se načinu na koji odrasta, u kakvu se ličnost razvija – kaže Ijan.

Vlada Velike Britanije apeluje na kompanije da preuzmu odgovornost za osetljiv internet sadržaj koji ilustruje i promoviše metode samoubistva i samopovređivanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.