MAKRONE, IZVINI SE SRPSKOM NARODU I VUČIĆU! Pismo ovog čoveka DIGLO JE FRANCUSKU NA NOGE!
Srpski predstavnik je doživeo nepravdu za Dan primirja, Foto: Reuter / Beta

istorija se zaboravlja

MAKRONE, IZVINI SE SRPSKOM NARODU I VUČIĆU! Pismo ovog čoveka DIGLO JE FRANCUSKU NA NOGE!

Mi, građani Francuske, stidimo se zbog načina na koji ste se ponašali prema predstavniku ovog prijateljskog naroda, koji smo spasili na početku Velikog rata, pored kojeg su se naši vojnici hrabro borili i doneli su nam pobedu

Objavljeno: 09:53h

U Francuskoj se pojavilo pismo koju je napisao Luis Džamin, a koju je uputio predsedniku države Emanuelu Makronu.

Pismo se odnosi na proslavu Dana primirja, gde Srbi, veliki heroji Prvog svetskog rata koji su u svetskom sukobu žrtvovali sve, nisu dobili zasluženu počast.

Ovo je sadržaj pisma:

- U Parizu, 11. novembra, obeležili ste potpisivanje Primirja 1918, pod Trijumfalnom kapijom, u prisustvu mnogih lidera svetskih država.

Jedan od njih se kući vratio slomljenog srca: Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Nanesena mu je nepravda, tretiran je nepravedno. Zaista, Srbija je jedna od pobednica 1918, zajedno sa Francuskom. Srbija je platila veoma veliku cenu pobede, izgubivši 1.250.000 svojih stanovnika, od 4.500.000 stanovnika, koliko je imala na početku rata, dakle više od četvrtine svog stanovništva. Strašna žrtva, nezamislivo!

Dalje, ova žrtva je mnogo pomogla Saveznicima da pobede u Velikom ratu, pošto su borbe na Balkanskom frontu bile odlučujuće.

Međutim, srpski predsednik nije pozvan na mesto koje mu je pripadalo, zbog žrtve njegovog naroda.

Danas, srpski narod je povređen zbog ovoga. A mi, građani Francuske, stidimo se zbog načina na koji ste se ponašali prema predstavniku ovog prijateljskog naroda, koji smo spasili na početku Velikog rata, pored kojeg su se naši vojnici hrabro borili i doneli su nam pobedu.

Ovaj osećaj je bio jači jer je mesto Srbije na tribini zauzeo predstavnik Kosova, države koja nije postojala 1918. godine, i nije učestvovala u pobedi, u kojoj danas srpska manjina trpi diskriminaciju, u srcu Evrope.

Gospodine Makron, gospodin Vučić je ponavljao, dan posle 11. novembra, da ste dobrodošli u Srbiji i da ćete tamo biti dočekani sa počastima, jer ste predsednik Francuske republike. Ovo zahvaljujući njemu, i mi prepoznajemo gostoljubivost srpskog naroda.

Gospodine Markon, tražimo od vas ovom prilikom da dokažete da ste dostojni svoje pozicije, i da tražite, tokom vaše posete Srbiji, oproštaj od srpskog naroda za ovu nepravdu koja mu je učinjena u nedelju 11. novembra, kada je trebalo da vladaju mir i harmonija.

Radeći to, pronaći ćete mesto u srcima srpskog naroda, i u srcima mnogih Francuza koji gaje sećanje na prijateljstvo skovano u krvi, časti i hrabrosti.

Hvala vam, gospodine predsedniče

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.