DOK SU KOD NAS LEDENI DANI, NA ARKTIKU JE SVE TOPLIJE: Sve se PREOKRENULO, a evo zašto je to veoma OPASNO!
Severni pol postaje sve topliji, Foto: Reuters

klimatske promene

DOK SU KOD NAS LEDENI DANI, NA ARKTIKU JE SVE TOPLIJE: Sve se PREOKRENULO, a evo zašto je to veoma OPASNO!

Na severnom vrhu Grenlanda nalazi se najsevernija meteorološka stanica na svetu, Kejp Moris Džesup, i tamo su nedavne temperature ponekad bile više nego u Londonu i Cirihu, što je na hiljade kilometara južnije.

Objavljeno:

Čitavu Evropu zahvatio je ledeni talas i snežne padavine koje nismo videli čitave zime, a uzrok tome može biti porast temperature na Arktiku.

"Gardijan" piše kako toplotni talas na Arktiku uzrokuje snežne mećave u Evropi, a podigle su se i temperature u Sibiru i to čak 35°C iznad istorijskih proseka za februar.

Na Grenlandu se takođe događaju neuobičajene stvari. Samo ove godine broj sati tokom kojih je temperatura bila viša od temperature smrzavanja tri puta je veći nego prethodne godine.

- Ovo je anomalija među anomalijama - kazao je Majkl Man, direktor naučnog centra na univerzitetu u Pensilvaniji.

Rekao je i kako bi ovo moglo da znači da postoje 'dodatna iznenađenja' dok mi nastavljamo 'ljutiti zver (našu klimu)'. Man objašnjava kako se Arktik uvek smatrao 'zvonom' koje upućuje jasno upozorenje.

Na severnom vrhu Grenlanda nalazi se najsevernija meteorološka stanica na svetu Kejp Moris Džesup i tamo su nedavne temperature ponekad bile više nego u Londonu i Cirihu što je na hiljade kilometara južnije.

Zabeležena temperatura od 6,1°C nije rekordna, ali u prethodna dva slučaja 2011. i 2017. godine ti su vrhunci trajali samo nekoliko sati pre nego su se vratili u prosek.

Prošle nedelje bilo 10 dana tokom kojih je temperatura bila iznad zamrzavanja barem jedan deo dana.

- Temperaturni vrhunci su deo normalnih vremenskih uzoraka, ali ono što je bilo neuobičajeno je da su se tako dugo zadržavale i da je bilo toliko toplo - kazala je Rut Motram iz danskog meteorološkog instituta. Dodala je kako u poslednjih gotovo 70 godina nisu zabeležili takve temperature na tim područjima. Pitanje je dokazuju li ovi signali slabljenje ili kolaps polarnog vrtloga koji svojim snažnim vetrovima održava Arktik hladnim i odbija druge vazdušne mase. Neki naučnici govore o hipotezi 'topli Arktik, hladni kontinenti' budući da polarni vrtlog postaje sve nestabilniji te uvlači sve više toplog vazduha i izbacuje hladne fronte poput ove u Evropi. BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.